Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Працюємо далі»

Суддя у справі «Мосійчук проти Супрун» взяв самовідвід
15 лютого, 14:00

Сама Уляна Супрун вирішила, що оскільки 14 лютого роботу очолюваного нею Міністерства охорони здоров’я було розблоковано, то навіщо гаяти час на суди? Нагадаємо, сьогодні, 15 лютого, Окружний адміністративний суд міста Києва розглядав позов народного депутата Ігоря Мосійчука щодо відсутності в Уляни Супрун повноважень для виконання обов’язків міністра охорони здоров’я. Перед початком судового засідання, уже традиційно, МОЗ провело брифінг. А потім Уляна Супрун разом із заступниками поїхала у міністерство – працювати.

До від’їзду в. о. міністра охорони здоров’я встигла нагадати про свої досягнення: прозорі державні закупівлі ліків і вакцин, що заощадили 40% державних коштів, поліпшення медичної освіти, програма «Доступні ліки». Також озвучила плани на найближчий час - у Мінздоров’я хочуть зробити так, щоб 50 видів аналізів стали для українців безкоштовними. «Але зараз нашу команду хочуть відволікти іншими справами. Ми не хочемо цього робити, бо для нас найбільша цінність – здоров’я українців, - додала Уляна СУПРУН. – Тож ми із заступниками повертаємося в МОЗ і будемо працювати далі, залишаємо тут адвоката та наших представників».

 Заступниця міністра охорони здоровя Ольга СТЕФАНИШИНА пояснила, що робота міністерства розблокована, бо суддя Окружного адмінсуду Сергій Каракашьян таки задовольнив клопотання Міністерства юстиції, що Супрун може виконувати свої обов’язки. Тож за один день, 14 лютого, в. о. міністра охорони здоров’я підписала 20 важливих наказів, зокрема щодо розвезення в регіони вакцин, препаратів для серцево-судинних захворювань і протитуберкульозних ліків, а також наказ, за яким 44 пацієнти можуть їхати на лікування за кордон. Також у МОЗ встигли обрати партнерів для закупівлі ліків за програмами 2019 року.

Інший заступник міністраОлександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ – анонсував, що у березні відбудеться міжнародне моніторингове дослідження якості медичної освіти та вийде наказ про безперервний професійний розвиток лікарів. Команда Мінздоров’я так поспішала розповісти українцям про всі плани та здобутки, що питання журналістів про громадянство Уляни Супрун, зокрема, чи має вона американський паспорт, залишилося без відповіді. Хоча якщо тримати планку чесного та прозорого міністерства, то варто відкрито коментувати всі запитання.

Крім громадянства, українців цікавить, чому Уляну Супрун досі не призначено повноцінним міністром. «День» від самого початку медичної реформи стежить за її перебігом. Система дійсно почала працювати інакше. Ми спілкувалися з головними лікарями з регіонів, які розповідали про більші зарплати, ремонти лікарень і уважність до пацієнтів. Експерти також зазначали, що давати будь-які оцінки зарано, треба дочекатися змін на вторинній ланці медичної допомоги.

Але ситуація із судами проти Уляни Супрун відволікає увагу суспільства від змін у системі охорони здоров’я. Слушно зауважив в ефірі «5 каналу» голова координаційної ради пацієнтської організації «100% життя – Мережа ЛЖВ» Дмитро ШЕРЕМБЕЙ: «Уряд опинився в непростій ситуації: один суддя ухвалює рішення по міністру. Уявімо собі, що наступного разу він ухвалить рішення по міністру оборони або міністру фінансів? Радикальна партія (її представником є Ігор Мосійчук. - Ред.) створила страшний прецедент. Ми переживаємо за долю пацієнтів, за долю медреформи, але так само в небезпеці вся Україна: її може дестабілізувати один суддя».

Тим часом судові перипетії набирають обертів. Суддя Сергій Каракашьян заявив про тиск на суд з боку Кабінету міністрів України та Уляни Супрун. Через це пішов до нарадчої кімнати, а потім оголосив самовідвід. Тепер справу мають передати на автоматичний перерозподіл, який визначить, хто вестиме її далі. Відповідно, наразі не відомо про дату наступного судового засідання. Але доти Уляна Супрун може спокійно керувати Мінздоров’я.

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати