Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Росія вбиває» (огляд)

У всьому світі проходять акції на підтримку України через напад Росії на кораблі ВМСУ в Чорному морі
27 листопада, 10:13
Фото Facebook Anastasiia Prychyna

25 листопада військово-морські сили ЗС України повідомили, що в районі Керченської протоки в Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України. В результат росіяни захопили три кораблі й поранили 6 українських військовослужбовців.

Начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що загалом на українських суднах перебували 23 особи. У зв’язку із ситуацією на Азовському морі Збройні Сили України привели у повну бойову готовність.

Вчора, 26 листопада 2018 року, Верховна Рада України схвалила проект закону 9338 щодо затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні".  Воєнний стан буде ведено у таких областях: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської протоки.

Тим часом світ засудив напад Росії на кораблі ВМСУ в Чорному морі. І це відбулося не лише на дипломатичному рівні в ООН. Громадяни різних країн світу, у тому числі й в самій Росії, вийшли на акції та мітинги, присвячені підтримці України і засудженню дій Москви.

Для своїх читачів «День» зробив огляд таких акцій.

США

Під час засідання Ради Безпеки ООН щодо ескалації агресії РФ в Україні на вулицях Нью-Йорка під стінами будівлі пройшла акція протесту на підтримку України.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Після того, як стало відомо про захоплення Росією катерів ВМС України, українська громада Нью-Йорка закликала до протестів на знак солідарності з Україною.

"Учасники акцій вимагали від міжнародної спільноти та уряду США проявити підтримку Україні та засудити дії з боку Росії", - йдеться у повідомлені.

Німеччина

Перед будівлею Бундестагу відбулася акція протесту проти агресії Росії.

Про це повідомляє Укрінформ.

На акцію прийшли близько півсотні людей, які вимагали санкцій проти РФ.

На думку учасників, санкції можуть бути найрізноманітнішими, включаючи відмову від будівництва газопроводу Північний потік - 2.

Акцію провели на тлі зустрічі у Берліні Нормандської четвірки на рівні політичних директорів.

Грузія

26 листопада у Грузії пройшла акція на підтримку України через напад Росії на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

Учасники палили смолоскипи в кольорах українського прапора, вигукували звинувачення Росії в агресії і принесли плакати з написами "Ми знаємо, що ти відчуваєш, бро", "Росія вбиває", "Ми підтримуємо Україну".

Польща

Близько 200 осіб у понеділок взяли участь в акції протесту під посольством РФ у Варшаві з приводу захоплення російською стороною в неділю трьох українських суден з екіпажами і поранення кількох українських моряків.

Активісти символічно розклали перед посольством Росії забризкані червоною фарбою навеликі паперові кораблі, з написами на них “Нікополь”, “Бердянськ”, “Яни Капу” що символізувало захоплені Росією кораблі і поранених українських моряків, передає Укрінформ.

“На території Росії сьогодні вже перебувають понад 100 осіб – громадяни України, яких захоплено на території цієї країни, або з України і вивезено до Росії. Сьогодні ми апелюємо, щоб так не сталося з моряками, які не порушували міжнародного права, а вийшли у своє море, і йшли знайомим маршрутом з одного українського міста Одеси до іншого – Маріуполя”,- наголосила лідерка варшавського Євромайдану Наталія Панченко.

За її словами, Росія зараз вчинила під своїм прапором відкриту агресію, на ховаючись, як раніше, за “зеленими чоловічками” чи так званими сепаратистами.

Вона підкреслила, що подібні акції на підтримку українських військових моряків, затриманих росіянами, відбулися або відбуваться у понад 10-ти країнах світу.

Активістка фундації “За вільну Росію” Катажина Хімяк підкреслила: дуже важливо усвідомлювати, що не всі росіяни підтримують агресію Росії проти України й агресивні дії Путіна щодо сусідів. Вона зауважила, що у Росії падає його популярність, відтак такими діями в Росії намагаються підняти його рейтинг.

Депутат Сейму Польщі Міхал Щерба під час свого виступу зазначив, що усі прийшли до посольства, аби висловити свою підтримку незалежності і цілісності України. “Україна вимагає солідарності і завданням усіх польських парламентарів, а також уряду і президента є піднімати всюди цю тему”,- підкреслив політик.

Щерба звернув увагу на слова Яна Карського – відомого поляка, який розповів світові про Голокост: “ хто не засуджує, той дозволяє”.

Політик зазначив, що сьогодні потрібно не лише проявити солідарність, але й засудити дії РФ.

Щерба підкреслив, що Росія вже багато років порушує територіальну цілісність України і необхідною є солідарність з нею і міжнародна активність з протидії діям РФ.

Учасники заходу – українці, поляки, росіяни та білоруси, прийшли під посольство Росії з прапорами і плакатами, зокрема “Врятувати Азов”, “Росія, геть руки від України” “Стоп російській агресії”, “Путін, досить крові”, “Звільнити україських моряків” тощо.

Під час демонстрації під посольством Росії змогли виступити усі бажаючі.

Акції проти агресивних дій Росії у Керченській протоці відбулися також і в інших польських містах, зокрема Кракові та Любліні.

Білорусь

Під посольством Росії у Мінську активісти принесли паперові кораблики, як символ засудження російської агресії проти кораблів ВМСУ в Чорному морі.

Росія

У Санкт-Петербурзі 26 листопада був намічений народний сход проти агресії та війни з Україною під гаслами.

Про це повідомляє Дождь.

«Ми за мирне вирішення міжнародних конфліктів і за дружбу між братніми народами. Звичайні громадяни не повинні страждати через розбіжності політиків!», - заявили учасники акції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати