Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Уряд Іванішвілі намалював собі результат»

Експерт про парламентські вибори в Грузії, на яких з великою перевагою перемагає «Грузинська мрія»
09 жовтня, 15:03
Фото Reuters

У парламент Грузії, за попередніми підрахунками, проходять лише дві партії - "Грузинська мрія - Демократична Грузія" і "Єдиний національний рух". Такі дані отримані після обробки 70,48% виборчих бюлетенів по всій країні. Правляча партія "Грузинська мрія - Демократична Грузія" отримала майже 49,65% голосів, а заснований і очолюваний колишнім президентом країни Михайлом Саакашвілі "Єдиний національний рух" (ЄНР) - 26,63%.

Низка партій підійшла близько до прохідного п'ятивідсоткового бар'єра. Це "Альянс патріотів Грузії - Об'єднана опозиція", "Вільні демократи" і "Держава для народу", які набирають відповідно 4,95%, 4,27% і 3,9% голосів. Представник грузинського ЦВК Анна Мікеладзе заявила, що всього в парламентських виборах 8 жовтня взяли участь 51,63%, що мають право голосу. Такими, що відбулися, вибори будуть визнані за будь-якої кількості тих, хто проголосував.

Слід зазначити, що попередні результати голосування, які оприлюднить Центральна виборча комісія, близькі до даних опитування, замовленого кількома грузинськими телеканалами, зокрема і громадським мовником TNS Opinion. З них випливає, що правляча партія лідирує з великим відривом, набираючи 53,2% голосів. На другому місці Єдиний національний рух - партія, яка перебувала при владі до 2012 року. Згідно з оголошеними даними, у ЄНР - 19,5% голосів, а у "Альянсу патріотів" - 5%.

Тим часом, за даними екзит-полу компанії GfK, проведеного на замовлення телеканалу "Руставі-2", правляча партія також вибилася в лідери у виборчих перегонах, проте з набагато меншим відривом. Згідно з цими даними, у "Грузинської мрії" - 39,9%, а у ЄНР- 32% голосів, а всі інші партії набирають менше 5%, необхідних для подолання виборчого бар'єру.

В ЄНР не згодні з попередніми офіційними даними і вже провели у неділю ввечері попереджувальну акцію біля будівлі Центральної виборчої комісії. Представники партії стверджують, що вибори фальсифікуються, а прихильники "Грузинської мрії" здійснюють погроми в тих виборчих дільницях, де перемагає ЄНД. За словами лідерів партії, вони мають намір провести консультації щодо подальших кроків. В опозиційній партії також звинувачують владу в спробі зірвати підрахунок голосів на тих виборчих дільницях, де, за їхнім припущенням, лідирували кандидати ЄНР.

Після завершення голосування інциденти сталися на кількох виборчих дільницях, зокрема і на двох дільницях у селі Джихашкарі на Заході Грузії, куди увірвалася група осіб. Згідно з даними МВС, на обох дільницях виборчі скриньки були зламані і пошкоджений інвентар. Крім того, під час інциденту на одній з дільниць невідомі напали на міжнародного спостерігача.

МВС заявляє, що у зв'язку з обома інцидентами розпочато розслідування і правоохоронні органи затримали людину, яка обвинувачується в організації погрому на одній з дільниць.

«Реально «Єдиний національний рух» отримав половину голосів»

Міша ТАВХЕЛІДЗЕ, політолог, Тбілісі:

- Це опитування, яке нібито замовили чотири компанії, насправді був лівим опитуванням. У мене є підстави вважати, що там написали що-завгодно, бо я знаю особисто ту людину, яка це опитування робила.

Опитування німецької компанії GfK, яка давно цим займається і передбачає результати в межах статистичної похибки, на замовлення «Руставі-2» відповідає тому, що є насправді. І ті цифри, які вони назвали, швидше за все, відповідають дійсності. І той факт, що третина опитаних не відповіли на запитання, за кого вони проголосували, теж був врахований.

Мені здається, що уряд Іванішвілі просто намалював собі результат. Там був такий момент, коли закрилися виборчі дільниці і Центральна виборча комісія повинна була виступити і сказати про попередні результати. Але голова комісії затримала цей виступ на три години. Такого ніколи раніше не було.

Я вам поясню чому. У цей час Бірдзіна Іванішвілі, який зазвичай лягає о десятій годині вечора, але для цього випадку він, напевно, змінив свою традицію, вирішував, що робити.

Річ у тім, якщо припустити, що опитування на замовлення «Руставі-2» правильне, то тоді виходило, що з урахуванням другого туру на багатьох мажоритарних дільницях парламент буде поділений порівну між «Грузинською мрією» і «Єдиним національним рухом». Це в гіршому випадку, а в кращому - у нацруху була б перевага.

Імовірність того, що нацрух сформував би уряд до кінця року, була набагато більше трьох чвертей. Іванішвілі розсудив, якщо нацрух сформує уряд, то його просто посадять до в'язниці, а можливо, ще й його членів сім'ї на додачу. Бо там цілу книгу можна написати про кримінальні злочини.

Тому Бірдзіна вирішив піти ва-банк. Адже недарма вони замовили друге опитування, якійсь лівій грузинській компанії, що обійшовся майже в 1 млн доларів. Вони в ЦВК точно намалювали, скільки потрібно згідно з цим другим опитуванням. А нацрух у цей час мав влаштувати революцію, організувати протести.

У 2003 році революція через те трапилася, що Шеварднадзе вирішив собі щось намалювати і перегнув палицю. А нацрух вирішив цього не робити. Воно зімітувати якусь спробу обурення, але насправді нічого не зробили.

Якщо хтось вам скаже, що це велика перемога демократії в Грузії, то не вірте цьому. В цілому ситуація на нинішніх виборах у Грузії схожа з тим, що було в Україні на голосуванні в другому турі в 2004 році, коли почалася Помаранчева революція. Але якщо тоді того ж вечора українці вийшли на Майдан, то у нас втрачений цей момент.

Голова Центральної виборчої комісії виступила через кілька годин і сказала, що за результатами 400 дільниць, а в Грузії їх кілька тисяч, перемогла «Грузинська мрія». І це пояснюється дуже просто: або, швидше за все, їй дали грошей, або сказали: ти називаєш ті цифри, які ми говоримо, або ми твоєму чоловікові розповімо, що ти робила, коли за наш рахунок їздила на Канари. Ви будете дивуватися, як же можна так? А у нас ось так і відбувається.

Чому все-таки «Грузинська мрія» навіть за екзит-полом «Руставі-2» отримала більше голосів. Річ у тім, що ті люди ненавидять «Єдиний національний рух». Цьому багато причин. Але до того ж у нацруху у передвиборній стратегії свої прорахунки були. Вони раптом стали вибачатися за те, що робили до того. І фактично тим самим вони погодилися з якимись ідіотськими обвинуваченнями «Грузинської мрії» на їхню адресу. І вже непогано, що на цьому тлі вони набрали половину голосів. Я хочу підкреслити: реально «Єдиний національний рух» отримав половину голосів.

І тепер виходить, що у нас триватиме ще чотири роки ця бодяга до наступних виборів, на яких, можливо, щось зміниться. Інакше кажучи словами, ми на чотири роки продовжимо свою агонію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати