Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

23 колективи і 300 учасників

У Полтаві відбувся п’ятий етнофестиваль «Різдвяна феєрія»
09 січня, 19:42
ФОТО АВТОРА

8 січня в Полтаві на Театральній площі, поблизу головної ялинки міста, відбувся традиційний обласний фестиваль вертепного дійства «Різдвяна феєрія». Цього року до Полтави приїхало понад 20 колективів із різних куточків області, — розповідає директор Полтавського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Дмитро Соколов.

«Проводимо фестиваль уже не вперше, а якщо бути точним, то п’ятий рік поспіль після його відновлення. Цього року допомагає міська влада фінансово — це звук і сцена. Приїхали до нас 23 колективи, у яких понад 300 учасників. На жаль, чотири гурти не доїхали через хворобу. Беруть участь у фестивалі Гадяцький коледж культури і мистецтв імені І. П. Котляревського, провідний колектив Полтавської обласної філармонії — пісенно-танцювальний ансамбль «Полтава», заслужений ансамбль пісні та танцю «Лтава» Полтавського міського будинку культури та багато інших. Деякі виступатимуть у вечірній частині програми», — зазначив Дмитро Соколов.

Традиційно до організації свята долучилося й духовенство. Перед церемонією відкриття фестивалю у Свято-Успенському кафедральному соборі Православної церкви України відбулося святкове богослужіння і масове виконання колядок, після чого колядні гурти вирушили урочистою ходою від церкви до Театральної площі. Зі сцени своє вітальне слово проголосив архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір: «Вітаю з радісним та світлим днем — Різдвом Христовим! Ми вже традиційно святкуємо це велике свято, відроджуємо наші традиції. Споглядаючи сьогоднішні прекрасні виступи, я згадав епізод зі свого дитинства: моя бабуся розповідала, що були часи, коли ходили вертепи, водили козу, співали колядок. Тоді я думав: як шкода, що у час радянського атеїзму це все втрачено. А сьогодні мені радісно від того, що це не втрачено, а, навпаки, збережено, здобуто і примножено. Коли ми будемо триматися разом і єднатися довкола нашої духовної ідентичності, культури, мови, держави, то все буде добре».

Протягом дня колективи демонстрували свої театральні постановки і співали колядки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати