Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Героїка березня

Про вагомі дати і видатні події місяця
12 березня, 19:48

Хоч Україні випало немало літ терпіти іго різних чужинецьких держав, українці не лише зберегли свою віру, мову, національну ідею, а й наполегливо, крок за кроком, виборювали свою незалежну державу. І Березень своїм весняним дзвоном нагадує нам про видатних борців за Українську Державу.

17 березня 1874 року народився видатний український патріот, священник і просвітитель Августин Волошин, який усе своє життя посвятив, у найбуквальнішому розумінні, служінню Богові й Україні. Він пробудив український дух поневоленого люду Закарпаття, підняв його на боротьбу за власну державу. І саме в березні, 14 березня 1939 року в Хусті було проголошено незалежність Карпатської України на чолі з президентом Августином Волошином. І хоч невдовзі Закарпатські землі були окуповані угорцями, ідея незалежності України продовжувала жити й розвиватися в умах наступних борців.

Дзвін березня нагадує нам колоритні постаті самовідданих борців за Україну. 20 березня 1632 року народився славний гетьман Іван Мазепа.

18 березня 1918 року було створено військову організацію «Українські Січові Стрільці» на чолі з Володимиром Старосольським.

Березень нагадує нам і подальші славні сторінки виборювання незалежної Української Держави, вшановує новітніх борців за Україну, які саможертовно відстоювали волю України у 1940—1950 рр.

4 березня 1952 р. у бою з енкаведистами загинув талановитий художник і герой УПА Ніл Хасевич.

5 березня 1950 р. смертю героя поліг головнокомандувач УПА генерал Тарас Чупринка — Роман Шухевич.

На березень припадають дні народження таких славних синів України як Марко Боєслав (Михайло Дяченко, 25.03.1910), поет і член УПА, та Михайло Сорока, провідний діяч ОУН, довголітній політв’язень (27.03.1911).

У березні закінчили своє земне життя і пішли у безсмертя Слава Стецько (12.03.2002) і В’ячеслав Чорновіл (25.03.1999).

Маємо пам’ятати їх усіх! Дзвін Березня спонукає до цього.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати