Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія успіху

Гросмейстер Вікторія Мотричко — лідер світового жіночого рейтингу в шашках-100
20 липня, 12:10
ФОТО НАДАНО ФЕДЕРАЦІЄЮ ШАХІВ УКРАЇНИ

Нещодавно в нідерландському містечку Енс відбувся етап Кубка світу з шашок-100. Міжнародний гросмейстер з Одеси Вікторія Мотричко у змаганнях не лише з жінками, а й з чоловіками виграла три партії, п’ять завершила внічию і отримала лише одну поразку. Серед жінок-гросмейстерів Вікторія посіла перше місце, випередивши польку Наталю Садовську та латвійку Олену Чеснокову. Такий успіх дозволив їй у загальному заліку Кубка світу перейти з третьої позиції на першу, що дає гарантію потрапити на головний старт сезону — Всесвітні інтелектуальні ігри в Китаї. Вікторія Мотричко представлятиме на них Україну, оскільки залік Кубка світу є основоположним при визначенні складу учасників головного турніру року.

Своїми успіхами спортсменка завдячує заслуженому тренеру України Георгію Вікторовичу Подставкіну, її першому і єдиному тренеру, а займається шашками Вікторія з десяти років. За короткий період тренувань талановита дівчина змогла вийти на міжнародний рівень, ставши 2002 року чемпіонкою світу серед міні-кадеток. А 2007-, у свої 18, вона набула звання чемпіонки світу серед дорослих на турнірі шашок-64 (бразильська версія), який відбувався в польському місті Нидзиці. Нове «золото» та світову шашечну корону Вікторія Мотричко здобула для України у наступному, 2008, році на Перших інтелектуальних олімпійських іграх, які відбувалися в Пекіні за участі найсильніших гросмейстерів зі 143 країн світу. Це були епохальні події для інтелектуальних видів спорту, які прагнуть потрапити до олімпійської сім’ї. Для того, щоб завоювати золоту медаль Інтелолімпіади, Вікторія повинна була перемогти потужну суперницю з Молдови Олену Міськову (нині — Сковітіна). На фінальному етапі нічиєї було замало. Але перша партія закінчилася саме так. Однак після невдалого ходу Олени можна було ризикнути і за допомогою складної комбінації зробити вирішальний крок. За кілька ходів гра закінчилася безперечною перемогою Вікторії Мотричко.

У шашках-100 найбільш значним спортсменка вважає перше місце на World Mind Sport Games 2014 року, де вона досягла стопроцентного результату: завоювала «золото» у супербліці та срібну медаль у рапіді. На офіційному рівні Вікторія не грала у шашки-64 практично чотири роки. Від бажання спробувати себе у цьому виді шашок на нинішньому чемпіонаті світу довелося відмовитися, адже спортсменка зосередилася на стокліткових, або як їх ще називають, міжнародних шашках, і планомірно рухається до головної мети. Нинішній рік, досить складний і напружений, приніс їй яскраві перемоги: підсумкове третє місце у заліку етапів Кубка світу та підкорення вершини світового рейтингу!

Важливою для Вікторії є підтримка її тренера, сім’ї — (зі своїм чоловіком вона познайомилася на змаганнях з шашок), уболівальників, Федерації шашок України, до якої вона входить. Крім участі у двох турнірах, що триватимуть у Китаї в листопаді (м. Лішуї) та у грудні (м. Хуайань) у Всесвітніх іграх Міжнародної спортивної асоціації IMSA під назвою Elite Mind Games завершальним змаганням у цьому році для спортсменки буде Чемпіонат України з міжнародних шашок-100. З 2013 року її перемоги в цьому чемпіонаті стали регулярними. Сподіватимемось, що перше місце знову завоює молодий талановитий гросмейстер з харизмою вольової високоінтелектуальної людини на ім’я Вікторія Мотричко!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати