Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подвижник науки і духовності

Академік Петро Вольвач – не тільки захисник спадщини вчених-садівників і помологів Симиренків…
28 грудня, 15:03

Академік Петро Васильович Вольвач – знаний в Україні як талановитий вчений, організатор науки, промислового садівництва. А ще один із невтомних зодчих та будівничих української духовності, пантеону національних героїв – світочів вітчизняної науки, культури, а отже й активний трудівник на ниві утвердження нашої державності.

Результати його різнобічної творчої діяльності не можуть не вражати. Після навчання в одній із наукових шкіл Ленінградського науково-дослідного інституту рослинництва ім.Миколи Вавілова протягом 60-80 років минулого століття ним було започатковано імунологічні дослідження в Україні. Його напрацювання стали основою для проведення селекційної роботи з імунітету плодових культур до інфекційних захворювань. Він також розробив методики польової оцінки сортів плодових культур на імунітет, які  сьогодні використовуються як у селекційній роботі, так і у сортовивченні.

У 1965 році захистив кандидатську дисертацію, у 1998 році – докторську. У 1999 році став академіком Української академії екологічних наук.

Ось уже багато десятиліть Петро Васильович видає, пропагує, популяризує наукову спадщину всесвітньовідомих українських вчених-садівників і помологів Л.П.Симиренка, В.Л.Симиренка, адже в радянський час їх науковий доробок перебував під забороною, а імена були вилучені із вітчизняної науки.

Йому, друзям-ентузіастам, доньці Л.П.Симиренка Тетяні Левківні ще на початку 60-х років минулого століття у Млієві вдалося створити невелику меморіальну кімнату-музей видатного вченого. Пізніше тут з’явився державний музей родини Симиренків. У 2008 році за його ініціативи та активної участі на малій батьківщині Симиренків відроджено їх родинну Свято-Троїцьку церкву та реконструйовано навколо неї родинний цвинтар. Нещодавно з ініціативи академіка у Млієві на Будинку Науки була встановлена меморіальна дошка Володимира Симиренка. В планах – домогтися створення Національного культурно-історичного заповідника родини Симиренків.

У 1984 році Петро Васильович Вольвач у Москві здійснив випуск першої в країні наукової монографії про життя та наукову діяльність Л.П.Симиренка. Він ініціював ухвалення Постанови Верховної Ради України про відзначення у 2005 році  на державному рівні 150-річчя від дня народження Л.П.Симиренка та 120-річчя від дня народження його сина, геніального вченого В.Л.Симиренка. У рамках ювілейної програми здійснив видання монографій «Л.П.Симиренко – фундатор українського промислового садівництва» (2004-2005) та «Л.П.Симиренко і Крим» (2005).

Петро Вольвач видав невідому навіть для науковців працю видатного вченого «Місцеві стародавні сорти плодових культур Криму» (1996). У 2001 році – перший том капітальної наукової праці Л.П.Симиренка «Кримське промислове плодівництво», а у 2008 році за державною програмою «Українська книга» – другий. Нарешті 2012 року з ініціативи симиренкознавця вийшла в світ маловідома праця геніального садівника і помолога «До питання про промислове садівництво».

Він повернув у сучасну садівничу науку ім’я піонера степового промислового садівництва, ініціатора приборкання сипких пісків нижнього Придніпров’я, батька славетної мелітопольської черешні А.В.Корвацького. З історії таврійського садівництва науковець видав три монографії «Серед пісків, за шляхом Муравським» (2005) та «Провісник (2007, 2008). У його доробку більше 300 статтей.

За визначні заслуги П.В.Вольвач вшанований премією ім.Л.П.Симиренка НААН України. Він кавалер ордена «Знак Пошани» ІІІ ступеня, нагороджений медалями «Будівничий України», «Гвардія революції». Його відзначено почесною грамотою та медаллю «За заслуги перед Черкащиною», орденом Архистратига Михаїла Української православної церкви Київського Патріархату.

Вченого обрано дійсним членом Наукового Товариства ім.Тараса Шевченка, йому присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки Автономної республіки  Крим. Він також є почесним членом Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, членом Національної спілки письменників України.

Аж до анексії Криму його життя, багатогранна діяльність була пов’язана насамперед саме з цим півостровом. Із 1984 по 2001 рік працював у Сімферопольському державному університеті на керівних та наукових посадах. В 1993 році тут став членом Кримського відділення Національної академії наук України, головою Всекримського товариства вчених. Був одним із засновників Кримського відділення НТШ і його головою.

Петро Вольвач – один із організаторів Всеукраїнського товариства вчених «Крим з Україною», двох конгресів українців Криму, відкриття української гімназії в Сімферополі, собору рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги. Був делегатом всіх шести Всесвітніх форумів українців. Його обрано головою громадської редакційної ради україномовної газети «Кримська світлиця» у Сімферополі, яка впродовж багатьох років користується незмінною популярністю серед читачів…

 Глибоко шанують Петра Вольвача на Черкащині, та особливо на Городищині, де в одному із її наймальовничіших куточків народилися та деякий час проживали геніальний композитор та співак С.С.Гулак-Артемовський, його дядько – вчений, поет П.П.Гулак-Артемовський, відомі українські садівники, підприємці, меценати Симиренки.

Вчений з Таврії, Криму за вагомий внесок у відродження наукової спадщини Симиренків ще у 1980 році став Почесним садівником Мліївської дослідної станції помології ім.Л.П.Симиренка нині Інституту  садівництва Національної академії аграрних наук України.

15 грудня Петру Васильовичу Вольвачу виповнилося 80!  З цієї нагоди у Городищенській центральній районній бібліотеці ім.В.Л.Симиренка відбулося урочисте зібрання, у якому взяли участь представники влади, громадськості.

…На відеоекрані портрет вченого. У залі на стендах книги Л.П.Симиренка та про цю видатну людину, підготовлені до виходу у світ ученим-ювіляром.

На початку ведучі заходу директор ЦРБ Тамара Лисенко, її заступник по роботі з дітьми Галина Берко розповіли про дитинство та юність ювіляра, який народився у с. Вольвачівка Токмацького району Запорізької області, з відзнакою закінчив училище механізації, Кримський сільськогосподарський інститут.

Красивими патріотичними українськими піснями шановану людину вітав відомий в області творчий мистецький колектив - ансамбль пісні і танцю «Вільшанка» Городищенського районного Палацу культури ім.С.С.Гулака-Артемовського та його солісти Ольга Скорик та Олексій Бокач.

Від імені колективу Інституту садівництва НААН України Петра Вольвача привітав заступник його директора з наукової роботи, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко, який побажав  тому здоров’я,  парубоцької бадьорості. Від делегації Дослідної станції помології ім.Л.П.Симиренка Інституту садівництва НААН України виступив заступник його директора з наукової роботи Валентин Гибало, а від жителів Мліївської об’єднаної територіальної громади – секретар її виконкому Юлія Гладка.

Також гарні слова про винуватця торжества говорили друзі –  шанувальники академіка – колишній директор районного музею С.С.Гулака-Артемовського Олександр Щепак, підприємець зі Львівщини Зеновій Кулак, директор Городищенського міського комунального підприємства «Комунальник» Віктор Труш.

Заступник голови Городищенської районної ради Микола Панчишин вручив Петру Васильовичу Вольвачу  диплом та нагрудний знак лауреата районної премії імені Родини Симиренків.

Ювіляру було вручено подарунки. А потім П.В.Вольвач виступив із словами подяки всім присутнім, які прибули на цю зустріч.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати