Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потреба в якісній літературі – є

Це засвідчила волонтерська поїздка активістів і меценатів з Бібліотекою «Дня» на Луганщину
28 серпня, 14:31
ФОТО ОЛЕКСАНДРА ТКАЧУКА

За відсутності загальнодержавної цільової ідеологічної політики з підтримки Донбаського регіону цю прогалину заповнюють волонтери. І серед них наполегливістю відзначаються активісти Благодійного Фонду сприяння ініціативам газети «День», які здійснюють постійні гуманітарно-мистецькі рейди на українські території Донецької та Луганської областей.

Нещодавно українські музиканти, митці, волонтери здійснили поїздку на Луганщину. Окрім Благодійного Фонду сприяння ініціативам газети «День» її підтримали ГО «Міжнародна ініціатива з підтримки України», Фонд Мошенського, Благодійний Фонд Святої Покрови. Осібна вдячність підприємцю-меценату, активісту БФ сприяння ініціативам газети «День» Олександру Юркову.

Такі події надзвичайно важливі і з політичної, і з культурної, і з соціальної точки зору, адже ми розуміємо, що Росія як країна-агресор не полишає планів по руйнації України. З різною потугою змінюються лишень методи — від військового до пропагандистського і навпаки.

У містах Луганщини — Новопскові, Старобільську, Біловодському, Сватовому — виступили заслужений артист України Анатолій Костенко, Василь Панченко, Сергій Файфура та музичні гурти «Очеретяний Кіт» та «Друже Музико». Вела заходи Ольга Банитюк. Під музику нової зірки Youtube (кліп «Бандера» С.Файфури набрав понад 540 000 переглядів на момент написання статті) місцеві мешканці танцювали, а після виступу підходили, щоб сфотографуватись та взяти автограф. «Друже музико» виступали з патріотичним роком, завершуючи кожну пісню гаслом «Слава Україні!», і хоча глядачі не завжди активно відповідали «Героям Слава!», зате активно піднімали українські прапори, брали українську символіку, аплодували патріотичним словам та пісням музикантів. Наприкінці концерту виступив французький психолог, засновник ГО Smile for Ukraine Ніколя Такуссель, який передав слова підтримки українському народу від французів. Також ми познайомили Ніколя з місцевою громадською організацією «Центр підтримки громади» та вони домовились про подальшу співпрацю.

Перед початком творчих зустрічей присутні могли переглянути й придбати книги із серії історичної літератури «Дня» — «Силу м’якого знака», «Підривну літературу», «Бронебійну публіцистику», «Україну Incognita. TOP-25», а також книжкову продукцію від видавництв «Букрек», «Саміт-книга», київських бібліотек та окремих людей, зокрема, етнографа Олексія Долі.

На основі книжок з Бібліотеки газети «День» були сформовані подарункові набори для управлінь культури, освіти, районних та Луганської обласної адміністрацій, також цю літературу та примірники «Дня» всі охочі могли отримати за пожертву для української армії. До слова — в Новопскові подібних пожертв від місцевих мешканців було зібрано 1380 грн, а в Старобільську майже 2000, активність проявляли і в інших містах. Потік людей не припинявся, книжки розходились дуже швидко. Це свідчить про інформаційний голод в регіоні та про потребу в новій якісній літературі всіх напрямків.

Загальне враження таке, що Луганщина — проукраїнський регіон і жодна путінська пропаганда ніколи тут не приживеться. Проблема в іншому — за останні роки в цьому регіоні мало помітні зміни: дороги жахливі, економічного розвитку не видно, при владі лишилось багато колишніх регіоналів. Потрібна зміна місцевих еліт, правильна інформаційна політика, адже чому з українських каналів тут лише «Інтер» (судячи з телебачення в пансіонаті, де ми зупинялись)?.

Якщо правильно діяти, підтримувати місцеві ініціативи на сході, робити більше таких просвітницько-мистецьких турів — ситуація зміниться. Російську пропаганду треба долати і правдою, і усмішкою і зневагою.

Для подолання інформаційного вакууму ми будемо робити такі поїздки і надалі. Адже нам сказав один місцевий активіст: «Ваш приїзд — це додаткові 5% громадської думки на бік цивілізованої України». Суть цих просвітницько-мистецьких десантів у чіткому усвідомленні того, що ми робимо спільну справу і єдині в нашому патріотизмі, не зважаючи на вік, освіту, походження чи мову спілкування. Як єднально звучить в одному з привітань гурту «Друже Музико»: «Будь з нами! Будь українцем!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати