Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про ефірне мовлення

26 січня, 00:00

Кожної суботи з 12.20 до 13.00 на хвилях Першого каналу українського радіо у прямому ефірі звучить музична передача. Ось в одній з таких передач виступав відомий журналіст, композитор, поет, співак Анатолій Матвійчук. Відповідав на запитання слухачів. Але з 12.40 цю програму жителі Житомирщини не змогли дослухати. Її на півслові перекрила музична програма житомирського обласного радіо. Далі вже йшла програма «Дев’ята нота». А в ній розповідалось про американську співачку, яка комплексувала зі свого хриплуватого голосу і надмірної ваги. Заглянув у газету «Говорить і показує Україна». Там друкуються і програми 1, 2, 3 каналів українського радіо. А на початку програм вказав години місцевого мовлення. В суботу з 12.40 до 13.00 мало б все ще звучати республіканське радіо, а не місцеве.

Звернувся за роз’ясненнями до керівництва радіотрансляційного вузла в Житомирі. Там мені пояснили, що вони — технічна служба, і вмикають той чи інший канал згідно графіку, затвердженого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Запропонували звернутись за роз’ясненнями до представника Нацради в Житомирі. Цей представник показав мені ксерокопію рішення Нацради №565 від 15.05.2007 року, яким житомирській обласній державній телерадіокомпанії надано ліцензію НР №0199-М. Вона дозволяє вести мовлення на Першому каналі УР-1 в певні години. Всі вони збігались з годинами у газеті «Говорить і показує Україна». Але Житомирський ОДТРК додатково дали змогу мовлення з 12.40 до 12.56 у суботу і з 15.45 до 15.59 в неділю. Це ж підтвердив і редактор обласного радіо — Ярослав Власюк. На моє запитання, чому вони перекривали передачу про А. Матвійчука, П. Зіброва, подружжя Білоножків, він відповів, що слухачів потрібно відучити від шароварщини, розширюючи світогляд громадян області. Хоч одного разу передачу з Києва перекрила розповідь про колишнього житомирянина, який живе у США. Але тексти деяких його пісень, які звучали по обласному радіо в суботу в програмі «Дев’ята нота», на мій погляд, достойні тільки нічних програм десь у ресторані.

Згодом виявив, що денна туристична програма вихідного дня з Києва перекривається житомирським міським радіо. В Житомирі цю туристичну програму можна почути в такій послідовності. Перші 5 хвилин іде трансляція з Києва. Згодом півгодини програма міського радіо Житомира. І ще 10 хвилин — закінчення туристичної програми з Києва. І все в рамках закону — ліцензії Нацради. Недавно слухав політичну програму на УР-1, яка йшла в прямому ефірі. З питаннями до ведучих звернувся слухач із Кіровограда. Він сказав, що цю передачу в їхньому місті по проводовому радіо почути неможливо. В цей час у них транслюють місцеве радіо. І він слухає передачу по приймачу. І тоді я зрозумів, що крім годин місцевого мовлення, які зазначені в газеті «Говорить і показує Україна», існують і інші години місцевого мовлення. Але їх надають окремим областям, окремим містам. І вони на законних правах на півслові зупиняють трансляцію київських журналістів і починають транслювати власну передачу. Про журналістську етику тут мови не може бути.

Звернувся до Нацради за роз’ясненням. Керівник апарату Нацради С. Крушановський повідомив: «Сітка мовлення Житомирської ОДТРК повністю відповідає додатку №4 до ліцензії НР№0500 від 11 грудня 2002 року». А газета «Говорить і показує Україна» не відноситься до компетенції Нацради.

Заступник голови Комітету телебачення і радіомовлення України О. Курдінович пояснив мені в листі: «Керівництво Комітету поділяє Вашу стурбованість відсутністю умов прослуховування музичних передач, що звучать на УР-1 у повному обсязі. На жаль, вирішення цього питання поза межами компетенції Держкомтелерадіо».

Нацрада за перекриття передач УР-1 місцевим радіо не відповідає. Дозволяє тільки обласним телерадіокомпаніям це робити. В Житомирській області це півгодини вдень у суботу і неділю. А іншим областям — в інші години. Краще було б до тих годин місцевого радіомовлення, які вказані в ліцензії НР№0500, видати ще ліцензію на певні хвилини для місцевого мовлення. Але всім в один і той же час для всієї України. І тоді журналісти УР-1 не готували б на цей час свої передачі. Нині київські журналісти працюють, вкладають свою душу, талант у передачу. А її не чують в обід у Житомирі, після обіду — в Донецьку, зранку — у Львові, ввечері — в Криму... Чи не настав час розпустити Нацраду? Передати Держкомітету право видавати ліцензії здійснювати теле- і радіомовлення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати