Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про комплексні уроки...

03 травня, 19:42

...У наше життя стрімголов увірвалися нові тенденції в освіті. Навіть від народних депутатів доводилося чути про уроки-ігри, комплексні уроки тощо. Поміркуємо трохи над цим. Зацікавити учнів навчанням, безумовно, важливо. Але не будемо забувати, що урок — це праця, гра — це відпочинок, дозвілля. Налаштованість мозку на працю і на відпочинок зовсім різна. Не виключаючи елементів гри у початковій освіті, категорично заперечимо конструкцію урок-гра.

Комплексний урок передбачає, що всі шкільні дисципліни будуть вивчатися одночасно при ознайомленні з певною темою. В інтернеті знайшов такі теми: «Дім», «Вогонь». Але зміст понять різних шкільних дисциплін абсолютно різний. В арифметиці: натуральне число, раціональне число,...; в геометрії: точка, площина,...; в фізиці: маса, швидкість,... і т.д. Для вироблення цих понять потрібні специфічні прийоми, ось чому вивчають окремо арифметику, геометрію, фізику... Якщо змішаєте все докупи, отримаєте тотожній нуль.

Іноді комплексний урок трактують як спільне застосування різних наук до дослідження конкретного явища. Але уявити собі, що учні досягли настільки високого володіння всіма дисциплінами, що здатні комплексно дослідити певну подію — це скидається на маячню. Згадайте, наприклад, що до слідства у певній справі долучають різних спеціалістів, і тільки група забезпечує комплексний підхід до слідства.

Комплексні уроки часто називають калейдоскопом. Але мозок людини — не комп’ютер, який натисканням кнопки миттю переводиться в інший режим. Мозку потрібен час і зусилля, щоб змінити режим, налаштуватися на нову ситуацію. То калейдоскоп швидко втомлює мозок, і той просто втрачає працездатність. Це зауваження стосується і нинішнього ЗНО, яке своїй жертві залюбки пропонує сотню запитань (так само, як при перевірці комп’ютера).

Отже, новітні ініціативи загрожують знищенням освіти...

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати