Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про відзначення достойних

Постало питання заснування відзнаки єдиного зразка за отримане поранення
11 листопада, 13:39

Одним із питань, що жваво обговорювалися у Верховній Раді після здобуття Україною незалежності, виявилася тема відзнак нової держави.

Серед інших пропозицій висувалась і така: доцільно встановити відзнаку для співробітників правоохоронних органів, які, виконуючи свої службові обов’язки, свідомо йшли «на ніж і ствол» та зазнавали поранення. При цьому як зразок для наслідування згадувалась американська нагорода — медаль «Пурпурове серце», якою відзначаються військові за поранення, отримані під час бойових дій. Україна в ті часи бойових дій не вела, тому йшлося про правоохоронців.

Події останніх двох років змушують говорити про стрімке збільшення тих, хто своєю кров’ю довів відданість Батьківщині. Тому постала проблема про заснування відзнаки єдиного зразка за отримане поранення для всіх військових формувань, спецслужб та правоохоронних органів. Відомо, що ще у вересні 2014 року ідею офіційно було підтримано Адміністрацією Президента України, і за її дорученням Міністерство оборони узгодило з іншими відомствами шлях втілення ідеї в життя. Проте питання десь замулилося угорі.

Є й друге питання такого ж плану. Президент України своїм Указом від 17.02.2016 № 53 встановив відзнаку Президента — медаль «За участь в антитерористичній операції», затвердив опис відповідної медалі. Це заслуговує на беззастережну підтримку. Проте слушною видається пропозиція щодо певних доповнень, а саме: не змінюючи дизайну медалі, карбувати її з різних металевих сплавів: І ступеню — для учасників бойових дій АТО, II ступеню — для інших учасників АТО. А також доречно тим, хто утримував Донецький аеропорт, ще й на стрічку медалі додавати пряжку з написом «Донецький аеропорт» за прикладом британців, які до медалей за Першу та Другу світові війни встановили пряжки (англ. clasp) за окремі бойові компанії, які на цих пряжках зазначаються.

Зі щирою повагою

Вадим РЕДЬКО, незалежний консультант з фалеристики

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати