Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рух до безбар’єрності

Тепер пішохідні зони в населених пунктах мають обов’язково облаштовувати для людей з інвалідністю
08 листопада, 17:26
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

З 1 вересня 2018 року при проектуванні пішохідних зон у містах і селах України мають обов’язково враховуватися потреби маломобільних груп населення, у тому числі людей з інвалідністю. Відповідна норма ДБН є обов’язковою та міститься в оновлених державних будівельних нормах щодо планування і забудови територій (ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»). Нововведення стосується житлових, громадських та ландшафтно-рекреаційних територій населених пунктів. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, передає www.kmu.gov.ua.

«Наші населені пункти, у тому вигляді, в якому вони існують сьогодні, зовсім не враховують потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Більшість житлових кварталів, транспорту, пішохідних тротуарів та під’їздів до будівель досі залишаються недоступними. У нових містобудівних ДБН ми змінили підхід до облаштування житлових, громадських, ландшафтних та рекреаційних територій, прописавши у кожному розділі обов’язковість створення елементів безбар’єрності», — сказав він.

Відтак у нових нормах, які вже набули чинності, введено:

•             розширені обов’язкові вимоги щодо створення безбар’єрного простору в житловій забудові;

•             необхідність проектування зупинок громадського транспорту з урахуванням їх доступності та інформованості для людей з інвалідністю;

•             обов’язкове облаштування перехресть пандусами-з’їздами, світлофорами зі спеціальними звуковими сигналами та тактильними поверхнями для орієнтації людей з вадами зору;

•             обов’язкове створення умов досяжності об’єктів громадського обслуговування для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп: облаштування пандусів, підйомників, ліфтів тощо та інші важливі зміни.

Крім того, найближчим часом будуть прийняті важливі оновлені ДБН щодо доступності будівель і споруд для маломобільних груп населення. «Зараз Мінрегіон разом з нашим базовим інститутом — ПАТ «КиївЗНДІЕП» — завершує роботу над проектом цих ДБН. На відміну від чинних норм плануємо, щоб нові ДБН були дійсно ефективними. Тому в нових нормах буде обов’язково прописано не тільки необхідність створення безбар’єрності, а всі вимоги та конкретні приклади до них, як це має виглядати. Нові ДБН стосуватимуться всіх груп населення з інвалідністю: візочників, тих, хто має вади слуху, проблеми із зором», — зазначив Лев Парцхаладзе.

Сьогодні в Україні понад 3 млн громадян мають інвалідність, із них 80% — працездатне населення. Реалізація їхніх прав безпосередньо пов’язана з доступністю будинків, приміщень, вулиць та транспорту.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати