Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?

«Енциклопедія сучасної країни»
19 серпня, 00:00

Які книжки Всеволода Нестайка слід читати дітям, що нового знайшли археологи біля села Войтенки на Харківщині — про ці та інші події тижня експерти «Дня» у традиційній рубриці «Що хорошого? Що поганого?»

Леся ВОВЧИК-БЛАКИТНА , провідний науковий співробітник Інституту психології АПН України:

— Цього тижня прочитала в одній із газет інтерв’ю з дитячим письменником Всеволодом Нестайком. Це було для мене чи не найприємнішою несподіванкою тижня. Одразу ж взяла у бібліотеці його книги — «Одиниця з обманом», «Лісова школа» — і принесла своїй дитині, щоб і вона краще познайомилася з цим справді сонячним чоловіком. Взагалі так захотілося, щоби цього письменника-казкаря діти знали в обличчя, щоби вони встигли з ним познайомитися, поки Всеволод Зіновійович ще з нами. Адже його казки вчать тільки найкращого. І хоча українські видання дуже дорогі, але обов’язково придбаю його книги і для домашньої бібліотеки. Також особисто мені цього тижня було дуже приємно зустрічати на вулицях усміхнених дітей, бабусь, молодь, які несли в руках маківки і квіти в день медово-макового Спасу. Аж душа пораділа. Добрі передчуття несе і те, що сьогодні у Києво-Могилянській академії відбудеться круглий стіл «Енциклопедія сучасної країни». Маю надії і сподівання, що те, що десятиліттями не зрушувало з місця, все ж таки розпочне свій старт. Хочеться висловити співчуття рідним та близьким шахтарів, які загинули на шахті «Суходольська-Східна» в Луганській області. Випадково почула, що пішов з життя і прекрасний художник-мультиплікатор легендарного мультфільму «Ну, постривай!» Светозар Русаков. Сумно, що цієї людини більше немає з нами. Не дуже порадувало мене і святкування 70-річчя клубу «Шахтар». Звичайно, саме шоу було організоване прекрасно. Але увесь час не полишала думка, що я дивлюся радянський концерт, присвячений якомусь з’їзду.

Михайло ЛЮБИЧЕВ , кандидат історичних наук, начальник германо-слов’янської археологічної експедиції Харківського національного університету ім. В. Каразіна:

— Добре, що зараз у нас є можливість займатися розкопками дуже відомого і в Україні, і в Європі пам’ятника Черняхівської культури — Черняхівського могильника поблизу села Войтенки Харківської області. Важливо та приємно, що в нашій експедиції працюють фахівці Інституту археології НАН України та наші німецькі колеги з Німецького археологічного інституту (м. Берлін). Адже археологічні знахідки й результати — унікальні. Це і відкриття нових поховань на могильнику готів, предків сучасних німців, і відкриття дуже цікавого житла, яке доводить нам те, що в III—IV століттях нашої ери було дві хвилі переселення слов’ян і германців. Крім того, не можуть не радувати й унікальні колекції кераміки, прикрас, зброї та дуже хороша робота колективу, а в результаті — і наші нові історичні відкриття. Це мені дуже подобається. Адже ми зараз, як і протягом усього літа, ще більше підвищуємо свій професійний рівень. Днями ми закінчуємо перший етап робіт. Але у вересні спільно з німецькими вченими продовжимо свою роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати