Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Територія» у небезпеці

22 листопада, 00:00
Як стало відомо «Дню», нещодавно керівництво Національної телекомпанії України проінформувало представників Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, що з 23 листопада (тобто з завтрашнього дня) в ефірі УТ-1 не буде розміщуватися програма «Територія безпеки» — єдина в Україні тематична телепередача про співробітництво з НАТО та євроатлантичну інтеграцію. Натомість журналістам програми начебто запропонували співпрацю в спільному проекті аналогічної тематики. Наша газета звернулася до представників обох сторін з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася.

Другого лютого цього року в ефірі Першого Національного телеканалу з’явилася телепередача «Територія безпеки», метою якої було якомога докладніше інформувати українців про НАТО. Ініціаторами проекту стали журналісти Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, а спонукало їх створити телепередачу рішення керівництва України вступити до Північноатлантичного альянсу. І тому видавалось природним, що, за прикладом всіх країн, які нещодавно приєдналися до Альянсу, Україна розпочне потужну інформаційну роботу з просвіти населення. Адже багатьма українцями НАТО досі сприймається як агресивний військовий блок. Відповідно, щоб досягти позитивного результату на референдумі, який передує вступу до Альянсу, українцям потрібно переконливо довести, що насправді НАТО — це елітний клуб цивілізованих країн.

Отримавши — після довгої бюрократичної тяганини — добро, військові телевізійники з великим натхненням взялися до справи. Проте серйозним гальмом у створенні програми були технічні проблеми. Студія мала тільки дві знімальні напівпрофесійні цифрові відеокамери та морально застаріле обладнання для відеомонтажу. Численні звернення до державних та бізнесових організацій за підтримкою, на жаль, залишилися без уваги. Та, незважаючи на це, творчий колектив працював, знаходив можливості доносити до людей правду про Північноатлантичний альянс. Це вдавалося, зокрема, і завдяки сприянню центру інформації та документації НАТО в Україні. В зйомці натовських заходів на теренах України серйозну допомогу надавали громадські організації та міжнародні фонди.

Призначення цивільного міністра оборони серйозно посприяло роботі військових ЗМІ. В перші ж дні після свого призначення Євген Марчук зустрівся з військовими журналістами, дізнався про їхні проблеми, пообіцяв їх вирішити. І, що головне, — справді поступово почав їх вирішувати. Почастішали закордонні відрядження. Почала надходити сучасна апаратура. Будується модерна студія. Декілька військових медійників отримали житло, якого вони чекали роками. І саме в цей період керівництвом Першого Національного телеканалу приймається рішення зняти з ефіру «Територію безпеки». Себто, пройшовши всі труднощі становлення, набравшись досвіду, вивчивши нормативну базу з питань євроатлантичної інтеграції, отримавши сучасну телеапаратуру та майже добудовану студію, творчий колектив передачі дістав таку «підтримку» від керівництва НТКУ.

Країни-неофіти НАТО перед своїм вступом до Альянсу витратили значні кошти на пропаганду цього кроку. В Україні існувала одна 15-хвилинна телепередача, і ту знімають з ефіру. А в травні наступного року на саміті НАТО Україна сподівається підписати план з набуття членства...

КОМЕНТАР

Євген КАЛЕНСЬКИЙ, віце-президент Національної телекомпанії України:

— Інформація про те, що ми знімаємо з ефіру телепередачу «Територія безпеки», не відповідає дійсності. Ми лише на деякий час припиняємо її вихід. Це пов’язано з тим, що обличчя телеканалу останнім часом змінюється: йдеться про зміни не тільки в графіці, але й у наповненні. Оскільки Перший Національний канал дивиться в бік збільшення обсягів висвітлення питань євроатлантичної інтеграції, то з повагою він ставиться і до програми «Територія безпеки». У середу ми провели переговори з творчою групою цієї програми та запропонували «оживити» її — як візуально, так і в плані журналістського наповнення. Керівництво телепрограми підійшло з розумінням до таких вимог, і ми домовилися, що за два-три тижні ця програма повернеться в ефір. Повернеться вже в новому вигляді — думаю, більш привабливому. В ефірі замість цієї передачі ми не плануємо розміщувати ніякої програми-клону. Місце, відведене для неї, залишається. Тож підстав для хвилювання немає. Ми вважаємо, що висвітлення питань євроатлантичної інтеграції є дуже важливим. Цьому ми приділяли і будемо приділяти увагу — державний канал повинен висвітлювати такі події. Тому, як доказ того, що ми підтримуємо рух до євроатлантичної інтеграції, ми запропонували творчій групі «Території безпеки» більш сплановано підійти до формування цієї програми, щоб вона була на гідному європейському рівні. Але не йдеться про те, що ми б хотіли робити цю телепередачу разом: журналісти Центральної телерадіостудії Міністерства оборони як створювали, так і створюватимуть її.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Залишається сподіватися, що цей інцидент вирішиться на користь суспільства. Інтереси якого зокрема полягають в тому, щоб бути якомога повніше поінформованим про стратегічні напрямки державної політики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати