Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Видано небелівські пасторалі Григорія Гнатюка

Першими видатного українського художника визнали... японці
19 травня, 15:43
«ПЕРЕД СВЯТОМ». 1985 р. / ІЛЮСТРАЦІЯ З САЙТА PROSTIR.MUSEUM/UA

Днями в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського у Кропивницькому було представлено каталог робіт заслуженого художника України Григорія Гнатюка. Оскільки уродженець села Небелівка Новоархангельського району називав свої роботи пасторалями, то й видавці вирішили дати назву каталогу «Небелівські пасторалі».

Це перша спроба зібрати роботи непересічного митця, котрий 2012 року трагічно загинув у 62 роки в рідному селі. Ініціаторами створення каталогу стали працівники відділу мистецтв бібліотеки ім. Д. Чижевського. Автором проекту виступив художник Федір Лагно, який добре знав Григорія Гнатюка. З огляду на обсяг коштів, які були надані на видання, він вийшов тиражем у 1000 примірників і в меншому обсязі, аніж планувалося. З повною версією каталогу можна ознайомитися на сайті бібліотеки.

Добрим словом під час творчої зустрічі згадали художника ті люди, які були з ним особисто знайомі або ж, як отець Олександр, вважають себе його друзями, котрі багато чого навчили. Як розповіла завідувачка відділу мистецтв бібліотеки Світлана Ушакова, першими, хто помітив талант Григорія Гнатюка й офіційно визнали це, були японці. Його роботи експонувалися в 1987—1988 роках на виставці «Сучасне образотворче мистецтво» в Японії і були відзначені медаллю. Коли ж про це дізналися в Москві, то до Києва надійшов запит: хто це, чому ми не знаємо такого художника?

Григорій Гнатюк був першим митцем Кіровоградщини, який одержав 2009 року звання заслуженого художника України. Закінчив Харківське державне художнє училище (1975), живописно-педагогічне відділення. Працював у художньо-виробничих майстернях (Чита, 1975—1979). У 1980—1987 роках — художник-оформлювач Кіровоградського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду УРСР. Його роботи представлені в музеях та приватних колекціях України, США, Канади, Німеччини, Австрії та інших країн світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати