Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як і що говорять наші депутати?

10 квітня, 00:00

Ось уже скоро десять років, як на першому каналі українського радіо трансляційної мережі України передаються засідання Верховної Ради України.

Ми постійно й щодня слухаємо виступи народних обранців, які в загальній масі не дотримуються норм літературної мови, користуються суржиком, а частина з них зі зневагою ставиться до української мови.

Як може шкільний учитель переконати учнів вивчати мову, якщо учні на щоденному прикладі передач із залу Верховної Ради бачать, що знання мови, культура мови й поведінки не мають значення для їх майбутнього життя.

А раніше видатні політики велику увагу приділяли культурі мови, клали край будь-яким спробам державних чиновників несумлінного ставлення до своїх обов'язків.

Процитую один із указів Петра I:

«Указываю господам сенаторам речь держать не по писаному, а словами, дабы дурь каждого видна была...»

І ми бачимо, що Державна дума Росії через 300 років суворо дотримується указу Петра I і не допускає глупоти в ефір. Засідання Державної думи Росії в повному обсязі не транслюються ні на радіо, ні на телебаченні. Більше того, в зал засідання дуже неохоче допускаються кореспонденти радіо й телебачення, що викликає часті протести коментаторів ГРТ. Не допускають своїх дурниць в ефір Польща, Чехія, Угорщина та інші. Їх перші національні програми радіо і ТБ не віддаються на відкуп сеймові або народним зборам.

Негативний вплив на слухачів справляють і висловлювання окремих народних депутатів України, які вороже ставляться до незалежності України. Це деморалізує суспільство.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати