Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звідки пиха?

02 березня, 00:00

16 лютого Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило інформацію щодо медичного огляду Юлії Тимошенко спільною медичною комісією з участю іноземних лікарів. Банальна, здавалось би, справа вже встигла викликати міжнародний резонанс.

Треба мати хворобливу самооцінку, аби назвати «а також акушером-гінекологом» автора понад 70 наукових праць, які отримали не лише канадське, але й широке світове визнання в царині гінекології, акушерства та ендокринології, багаторічного урядового консультанта при міністерстві охорони здоров’я Канади, члена багатьох міжнародних медичних та освітніх організацій, як українські чиновники вчинили до професора Торонтського університету Христини Держко. На додачу анонімні чиновники поставили під сумнів кваліфікацію канадських лікарів, протиставивши їх німецьким.

Не дивно, що Конгрес українців Канади та зовнішньополітичне відомство цієї країни з цього приводу висловили своє обурення. Речник міністра закордонних справ Канади Жозеф Лявуа заявив, що «практикуючі сімейні лікарі первинної ланки», як зневажливо назвав їх український МОЗ, насправді є досвідченими й висококваліфікованими лікарями-практиками, і галузі, в яких вони спеціалізуються, доповнюють спеціалізацію німецьких терапевтів — членів комісії.

Конгрес українців Канади, який висловив подив із приводу заполітизованості відомства і назвав заяви українського МОЗ пропагандистськими, також підтвердив, що кожен із канадських лікарів є висококваліфікованим спеціалістом у багатьох галузях медицини, що було розглянуто та затверджено міністерством охорони здоров’я Канади.

Таку недоречну пиху з боку вітчизняних можновладців ще якось можна було би принаймні спробувати пояснити і зрозуміти, якби не реальний стан справ із охороною здоров’я в країні.

А він, як нам добре відомо, безпрецедентно жалюгідний. Достатньо згадати, наскільки загрозливою є ситуація із поширення ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та інших соціальних хвороб, дитячою і материнською смертністю, репродуктивним здоров’ям населення.

До того ж сфера охорони здоров’я, за загальним визнанням, в країні є однією з найкорумпованіших і дає інформаційні приводи здебільшого не своїми досягненнями, а повідомленнями про закупівлю чиновниками від медицини ліків та обладнання за завищеними цінами або про звитяги чорних трансплантологів.

І зовсім уже ні в які ворота не лізе те, що мало як не головний компромат на канадських лікарів бюрократи від охорони здоров’я використали їхнє українське коріння і володіння ними державною мовою України, якою на верхніх щаблях влади нашої країни сьогодні мало хто користується, а деякі її не розуміють.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати