Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шедеври українського екслібрису

29 грудня, 16:19

У виставкових залах Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури відкрилася унікальна виставка «Інтеграція українського екслібрису у світовий арт-простір», куратор — президент «Українського екслібрис-клубу» Петро Нестеренко.

Екслібрисом називають твір малої графіки, який є «книжковим знаком»: він містить ім’я власника книжки та повідомляє про його професію, коло інтересів. Зазвичай екслібрис створюється в техніці офорту і має невеликі розміри, бо розрахований на вклеювання в книжку, щоб повідомляти усім, хто «взяв почитати та забув повернути» ім’я справжнього хазяїна.

Знавці вважають, що перші зразки було створено більше п’ятисот років тому, в часи, коли лише заможні  феодали, купці або монастирі могли собі дозволити мати колекції книг. Із поширенням  друкованої продукції інтерес до  книжкового знаку значно зріс, а протягом кількох останніх століть екслібрисом зацікавились  широке коло професійних художників-графіків і поважних колекціонерів. Сучасний екслібрис втратив свою охоронну місію,  маючи статус окремого виду графічного мистецтва, і часто потрапляє до виставкових залів, музейних та приватних колекцій.

Для української культури надзвичайно важливо, що в останні десятиріччя наші митці беруть активну участь у міжнародних конкурсах екслібрисистів, звідси і назва експозиції — інтеграція  українського екслібрису у світовий арт-простір. На  виставці в НАОМА глядач побачить чимало творів, що належить відомим художникам-графікам: Миколі Стратілату та Олегу Набоку,  тут можна побачити екслібриси, створені на замовлення  для визнаних митців – наприклад, книжковий знак для класика українського живопису Тетяни Яблонської. Тематичне коло досить широке: тут є  «дитяча іграшка» з глини II-III століття на екслібрисі художника Тараса Малишка, (цей твір  зараз зберігається  в  музеї археології  в місті Софія) і книжковий знак  того ж автора, створений на честь видатного українського археолога Вікентія Хвойки. Кольоровий екслібрис Тетяни Очередько – Dr. Bercht Angerchofer, створений на замовлення австрійського доктора археології:  ми бачимо зріз землі,  в якому залишилися доісторичні  мушлі та загадкові риби, а поруч – цікавий оригінальний трикутний екслібрис «О.К.», створений для сестри, Катерини Очередько.

Як розповів куратор – це вже IV Всеукраїнська виставка в НАОМА, яка має на меті зацікавити мистецтвом книжкового знаку як фахівців, так і широке коло глядачів. Ідея назви експозиції  належить відомому маестро екслібрису Петрові Малишку, а  плакат та каталог розробив Тарас Малишко.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати