Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС скорочує свій бюджет — вперше в історії

12 лютого, 13:55
НА ФОТО ЗЛІВА НАПРАВО: КАНЦЛЕР ФРН АНГЕЛА МЕРКЕЛЬ, ПРЕМ’ЄР ДАНІЇ ХЕЛЛЕ ТОРНІНГ ШМІДТ, ПРЕЗИДЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ РАДИ ХЕРМАН ВАН РОМПЕЙ / ФОТО РЕЙТЕР

Учасники саміту Європейського союзу затвердили скорочений бюджетний план на 2014—2020 роки у розмірі 959 млрд євро із витрат і 908 млрд євро із доходів. Про це оголосив, за підсумками зустрічі на вищому рівні, президент ЄС Герман Ван Ромпей на фото справа.

«Вперше в історії було ухвалено бюджетний план, який менший за бюджет попереднього семирічного періоду (2007—2013 років)», — підкреслив він. Президент ЄС відзначив, що обсяг бюджету скоротився на 44 млрд євро як по доходах, так і по витратах. «Він не є ідеальним ні для кого, але він реалістичний, націлений у майбутнє і відповідає нашим сподіванням», — додав він. Ван Ромпей також запевнив, що в бюджеті на 2014—2020 роки будуть «навіть збільшені» асигнування на інновації, енергопроекти й підтримку молоді та студентства. Безробіття серед цієї категорії населення на півдні Європи наближається до позначки 60%. Ван Ромпей додав, що переговори щодо бюджетного плану ЄС ще не завершені.

Тепер Раді ЄС на рівні міністрів належить перетворити позицію саміту на легальний документ для розгляду його в Європарламенті. Тим часом єврокомісар з бюджету Януш Левандовський висловив незадоволеність скороченням семирічного фінансового плану Євросоюзу. «Я розчарований тим, що Єврорада примирилася з таким скороченням бюджету. Проте угода між країнами ЄС краща за її відсутність. Саміт був лише першою главою історії. Єврорада, ЄК та ЄП тепер повинні будуть написати його другий і завершальний розділ», — сказав єврокомісар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати