Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова ера

НАТО закріпило за собою ключову роль у світі
27 липня, 00:00

Нещодавно глави держави i урядів 26 країн-учасниць НАТО зібралися на саміт у Стамбулі. Символізм міста- моста між двома континентами був вельми доречний. Стамбул не лише зміцнив життєво-важливі трансатлантичні зв’язки, а й спорудив мости співпраці з іншими регіонами. Після розбіжностей у питаннях Іраку саміт став новою віхою трансатлантичної співпраці в сфері безпеки та повернув НАТО головну роль у цьому процесі. Основні рішення, прийняті на саміті, підтверджують ці слова.

По-перше, Афганістан. У Стамбулі НАТО вирішило розширити присутність миротворців у країні. Збільшиться кількість Комітетів із відновлення провінцій, що допоможе посилити роль центральної влади та прискорити розвиток і відновлення. Підтримка майбутніх виборів також буде більшою в зв’язку з їхньою роллю в забезпеченні в Афганістані довгострокового миру та стабільності, створення гарантій того, що країна більше ніколи не стане притулком для терористів.

По-друге, Ірак. На прохання прем’єр-міністра Іяда Аллауї НАТО запропонувала розширити допомогу в навчанні іракських сил безпеки. На доповнення до підтримки Польщі, лідера сил коаліції в Іраку, свою роль у допомозі з відновлення Іраку відіграватиме й НАТО. Рішення прийняте з урахуванням процесу передачі повноважень новому уряду Іраку, що підкреслює його важливість. Союзники прийшли до єдиної думки, що стабільний Ірак у їхніх спільних інтересах і що НАТО — важлива частина процесу. Навчання — критична для миру в Іраку сфера, де НАТО може поділитися й досвідом, і знаннями.

По-третє, Балкани. Хоча присутність у Косово триватиме, значне покращання ситуації з безпекою в Боснії та Герцеговині дозволить завершити цілком успішну місію SFOR у країні до кінця цього року. Далі виконуватиметься місія Європейського Союзу, і почин ЄС ми підтримаємо. НАТО збереже присутність у Сараєво, зокрема для того, щоб допомогти Боснії та Герцеговині з реформами оборони. Ми хотіли б запросити цю країну, а також Сербію і Чорногорію до програми «Партнерство заради миру», щойно вони відповідатимуть належним умовам, включаючи цілковите сприяння Міжнародному трибуналу щодо колишньої Югославії.

По-четверте, військові реформи. На саміті союзники вирішили прискорити оновлення сил і технологій НАТО на ті, що відповідають місіям XXI століття, від Балкан до Афганістану. Сили швидкого реагування НАТО незабаром знову досягнуть своєї первинної боєздатності, а новий Багатонаціональний батальйон захисту від хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї вже в повній бойовій готовності — усі ідеї запропоновані США й оперативно втілені країнами Альянсу. Крім того, в Стамбулі підтримали низку заходів із посилення зв’язків між політичним рішенням розпочати операцію та забезпеченням необхідних сил, включаючи цільову підтримку та зміни в процесі планування НАТО.

По-п’яте, розширення та партнерство в НАТО. Хоча саміт у Стамбулі був першим самітом НАТО «26-ти», із сімома новими країнами-членами, НАТО однозначно дала зрозуміти, що двері залишаються відчиненими, і країнам, які бажають приєднатися до Альянсу, варто продовжувати необхідні для членства реформи. Відносини з країнами- партнерами також вийшли на новий рівень — розширилися можливості двосторонньої співпраці, приділено більше уваги реформам у обороні та зроблено акцент на країнах Кавказького регіону та Центральній Азії. Більш того, був помічений і інтерес Росії й України до участі в «Активному почині», антитерористичній морській операції в Середземному морі, — ще один знак зростаючого стратегічного значення партнерства з цими країнами.

Нарешті Середземномор’я та Близький і Середній Схід. У Стамбулі рішення НАТО охопили нові регіони стратегічної важливості, зокрема Близький і Середній Схід. У найближчі роки жоден інший регіон не відіграватиме для безпеки більшої ролі. Для вирішення проблем регіону потрібні узгоджена трансатлантична політика й участь НАТО. У Стамбулі вирішено зміцнити Середземноморський діалог із сімома країнами півночі Африки та Близького Сходу і виділити його в партнерство. Розпочато також «Стамбульську ініціативу співпраці», що пропонує співпрацю в сфері безпеки країнам Близького та Середнього Сходу. Кілька членів Ради із співпраці в Перській затоці вже зацікавилися роботою з НАТО, отже, початок хороший.

Стамбульський саміт НАТО став проявом атлантицизму, що сміливо приймає виклики сьогоднішнього та завтрашнього днів, і готовий вирішувати проблеми, хоч де б вони виникали. На саміті НАТО отримало більше політичних і військових важелів вирішення проблем світу. Ще раз дали зрозуміти, трансатлантична спільнота демократичних націй і загальні цінності залишаються головним чинником майбутнього.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати