Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Патріот і покірний слуга США»

Світ згадує і вшановує пам’ять екс-президента Джорджа Буша-старшого
03 грудня, 19:14
ФОТО REUTERS

30 листопада у віці 94 років з життя пішов 41-й президент США Джордж Герберт Вокер Буш. Церемонія прощання з колишнім главою Білого дому відбудеться 5 грудня у Вашингтонському кафедральному соборі, цей день уже оголошено днем національної жалоби. А поховають його 6 грудня на території кладовища Техаського університету A&M. Як пишуть ЗМІ, Буш провів останні години свого життя в Техасі в оточенні родини та близьких друзів. Його тіло доправили до столиці на борту президентського літака, який за ним надіслав нинішній президент США Дональд Трамп.

Як пише CNN, останні слова Буш сказав своєму синові під час телефонної розмови. На заувагу сина, що він був «чудовим батьком» він сказав: «Я також тебе люблю».

Співчуття з приводу смерті колишнього американського президента Джорджа Буша лунали від політиків з усього світу і насамперед від американських президентів.

ПАТРІОТ І ПРОФЕСІОНАЛ

«Через свою істотну автентичність, обеззброюючу дотепність і непохитну відданість вірі, сім’ї та країні президент Буш надихав покоління американців на державну службу — щоб бути, за його словами, «тисячами точок світла», які освітлюють світу велич, надію і можливості Америки», — йдеться в заяві президента Дональда Трампа.

Екс-президент Барак Обама наголосив, що в особі Джорджа Буша Америка втратила «патріота та покірного слугу». «Хоча наші серця сьогодні сповнені гіркотою втрати, вони також сповнені вдячністю. Не лише за роки, що він провів як41 президент, а за понад 70 років, які він присвятив службі країні, яку він любив, від військово-морського льотчика, який майже втратив своє життя під час Другої світової війни, до командувача наших Збройних Сил, з багатьма посадами, які він обіймав протягом цього шляху», — заявив він.

Екс-президент Білл Клінтон відзначив, що буде завжди вдячний за дружбу з Бушем-старшим і що небагато американців зможуть перевершити рекорд Джорджа Буша по служінню країні. Його дружина, колишній Держсекретар США Гілларі охарактеризувала Буша «героєм, державним службовцем і професіоналом».

Королева Велико Британії Єлизавета II у своїй заяві щодо смерті президента Буша назвала його «великим другом і союзником Сполученого Королівства» та наголосила, що він був «патріотом, який служив своій країні з честю і шаною».

Тим часом прем’єр-міністр Велико Британії Тереза Мей звернула увагу на те, що скеровуючи до мирного завершення холодної війни, Джордж Буш «зробив світ безпечнішим місцем для наступних поколінь».

Французький президент Еммануель Макрон висловив співчуття від всього французького народу і наголосив, що будучи лідером Буш підтримував сильні зв’язки з Європою.

ЛАБРАДОР САЛЛІ / ФОТО  З «ФБ»-СТОРІНКИ ПРЕДСТАВНИКА СІМ'Ї БУША ДЖИМ МАКГРАТ

«Не стало колишнього президента США Джорджа Буша-старшого. Справжній лідер та державник. Людина-історія, за президентства якого світ побачив завершення холодної війни. Людина-епоха, на очах якого Україна відновила свою незалежність», — написав у Facebook Президент України Петро Порошенко. Він також підкреслив, що за президентства Буша було розпочато розбудову нашої співпраці в інтересах демократії. «Сьогодні пишаємося високим рівнем стратегічного партнерства між Україною та США», — повідомив він.

ВІД НАЙМОЛОДШОГО ПІЛОТА ДО ПРЕЗИДЕНТА

Джордж Буш народився у 1924 році у місті Мілтон штату Массачусетс, навчався в Єльському університеті, а за службу в американській армії, яка припала на роки Другої світової війни, був нагороджений Хрестом льотних заслуг. Він вступив у американську армію у віці 17 років і став наймолодшим пілотом ВМС США на той час, повідомляє Голос Америки. Протягом своєї політичної кар’єри, яка почалася з того, що Буш отримав місце у Палаті представників, він обіймав низку посад: посла США в ООН, посланника США в Китаї, директора ЦРУ, віце-президента США та інші. Втім, найвищою в його кар’єрі стала, звичайно, посада президента країни, на якій він служив з 1989 по 1993 роки. Ці роки у світовій історії позначилися такими значними подіями, як падіння Берлінського муру, розпад СРСР, війна в Персидській затоці.

Для України період президентства Джорджа Буша був прикметний тим, що саме в ці роки, а саме в 1991 році наша держава отримала незалежність. Вашингтон визнав незалежність України 25 грудня 1991 року, а в січні наступного року було встановлено дипломатичні відносини між нашими державами. Того ж таки 1992 року до США з візитом прибув перший президент України Леонід Кравчук. Проте досить неоднозначно досі оцінюють промову Буша, що увійшла в історію, як «Chicken Kyiv» (Котлета по-київськи»), яку він виголосив 1 серпня 1991 року, перебуваючи з візитом у Києві, і в якій він закликав Україну залишитися в складі СРСР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати