Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вирішальна перевірка для Меркель»

Партія німецького канцлера поступилася правим популістам на земельних виборах у Мекленбург-Передня Померанія
06 вересня, 10:02
ФОТО РЕЙТЕР

Позавчора на землі Мекленбург-Передня Померанія на північному заході Німеччини відбулися вибори в місцевий парламент, в результаті яких партія канцлера Німеччини Ангели Меркель «Християнсько-демократичний союз» несподівано посіла третє місце (19% голосів), і при цьому поступилась правопопулістській антиіммігрантській партії «Альтернатива для Німеччини» (21% голосів). Перемогу на виборах отримала лівоцентристська Соціал-демократична партія Німеччини (30% голосів). Утім, усі партії, що пройшли у парламент, зокрема Ліва партія (13% голосів), відмовилися від співпраці та створення коаліції з правими популістами — партією «Альтернатива для Німеччини» (АдН).

Вибори в місцевий парламент Мекленбурга називали вирішальною перевіркою перед загальними виборами, що відбудуться в Німеччині 2017 року. Тож тепер оглядачі зазначають, що серйозна електоральна підтримка «Альтернативи для Німеччини» (АдН) може послабити позиції канцлера Меркель, яка стала об’єктом критики за те, що рівно рік тому  «відчинила двері» в Європу мільйонам біженців.

Утім, Меркель, перебуваючи на саміті G20 в Китаї, в інтерв’ю виданню Bild відкинула звинувачення, що криза біженців нібито впливає на соціальні гарантії німців. Зокрема вона наголосила: «Німецький уряд не збирається скорочувати допомогу нікому в Німеччині через допомогу біженцям. Ми нічого не забрали в людей. Ми, як і раніше, досягаємо великої мети — підтримки та покращання якості життя в Німеччині».

Тим часом лідер партії АдН Лейф Ерік Хольм заявив: «Можливо, сьогодні ми бачимо початок кінця перебування Ангели Меркель на посаді канцлера».

Погані результати партії Меркель на виборах збурили світові медіа. Видання Бі-Бі-Сі пише, що поразка Ангели Меркель у Мекленбурзі особливо для неї принизлива через те, що це її батьківщина. Крім того, очевидно, що після такого результату суспільство ще більше вимагатиме від уряду переглянути політику щодо нелегальних мігрантів.

Інформаційне агентство DW зазначає, що за поразку на регіональних виборах Меркель зазнала критики і від політиків зі своєї партії.

«Високий результат АдН є болісним для багатьох у нашій партії. Значна кількість людей хотіли висловити своє незадоволення та протест. І ми бачимо це, зокрема, в дискусіях щодо біженців», — сказав генеральний секретар партії ХДС Пітер Таубер.

Генсек «Християнсько-соціального союзу» в Баварії (союзник ХДС) Андреас Шойер зазначив, що після «розгромного» результату на виборах Берлін повинен приймати «жорсткі рішення». «Ми не можемо просто здатися та дивитися, як партія, побудована на залученні протестного електорату, користується поразками федерального уряду в Берліні», — наголосив він. А  речник партії Стефан Маєр сказав виданню Huffington Post, що результати виборів розцінюються як «катастрофа», яка настала саме в результаті політики Меркель щодо біженців.

На думку міністра  фінансів Баварії Маркуса Зодера, результат  на виборах у Мекленбурзі має стати «дзвінком-пробудженням», і тому Меркель повинна зайняти жорсткішу позицію щодо мігрантів. 

Тим часом у коментарі CNN зазначається: «Експерти вважають, що такі результати не означають, що на Меркель насувається небезпека на наступних виборах, якщо вона візьме в них участь. Імовірно, що АдН матиме проблеми з формуванням коаліції з більш традиційними політичними партіями. Але це точно вказує Меркель на деякі проблеми».

«ЦЕ ЖАХ ДЛЯ ХДС, ЯКИЙ УПЕРШЕ ОТРИМАВ СЕРЙОЗНУ КОНКУРЕНЦІЮ НА ПРАВОМУ ФЛАНЗІ»

Герхард ГНАУК, журналіст газети Die Welt, Німеччина:

— Успіх «Альтернативи для Німеччини» (АдН) — наполовину, якщо не більше, — результат міграційної кризи. АдН стала помітною на хвилі невдоволення через «порятунок» Греції черговими мільярдами. Але відтоді вона перейшла на радикальніші позиції. З другого боку, щодо праворадикальної Національно-демократичної партії Німеччини, яка в неділю не потрапила в парламент, можна сказати, що вона — антидемократична. А з АдН усе не так просто. На жаль, один із лідерів АдН, пан Гауланд, явно налаштований пропутінськи, і це показали, зокрема, його слова про Крим.

Усе це — жах для «Християнсько-демократичного союзу», який уперше має серйозну конкуренцію на правому фланзі. Втім цього разу, АнД не входить в уряд землі Мекленбург-Передня Померанія, і це добре.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати