Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

<!-- **** **** ***** ***** ****** **** ****** text ****** *** ***** **** ******* ********-->

10 червня, 00:00
Гусар — спадкоємець гусара Петро МАРУСЕНКО, «День» Олексій Широв з Іспанії виграв відбірний матч претендентів у росіянина Володимира Крамника — 5,5:3,5 й у жовтні побореться за світову корону з Гаррі Каспаровим.

Цього разу відбір до матчу за звання чемпіона світу (за версією Всесвітньої шахової ради) був вкрай коротким. Претендентів було двоє — Крамник і Широв. Останній замінив індійського гросмейстера Вішванатана Ананда, котрий відмовився від відбору, тому що дав слово не брати участь в інших розіграшах першості світу, крім як за версією ФІДЕ.

Явним фаворитом вважався Крамник, чиї попередні успіхи були набагато вагомішими, а гра — значно стабільнішою. Єдине, що вказувало на користь Широва — позитивний результат їхніх особистих зустрічей. І все ж того, що сталося в матчі, напевно, не чекав ніхто. Крамнику не вдалося виграти взагалі жодної партії, зате він зазнав двох відчутних поразок.

25-річний Олексій Широв — родом з Риги. Його стиль формувався під впливом земляка Михайла Таля, котрий отримав за свою пристрасть до гострої, комбінаційної гри прізвисько «Гусар з Риги». Також і Широв відомий у шаховому світі як бретер і забіяка.

Але в матчі проти Крамника Олексій наступив на горло власній пісні, показавши, що він непогано орієнтується й у позиційній грі. Звісно, його шанси проти Каспарова знову вважаються мінімальними, але знаючи Олексія та враховуючи його величезну працездатність і невичерпний оптимізм, можна стверджувати, що матч Каспаров — Широв буде вельми цікавим.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати