Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Артек» відновлено після стихії

I захопився аерокосмосом
27 липня, 00:00

В «Артеку» почався заїзд нової зміни. На сьогоднішній день не існує ніяких перешкод, пов’язаних із прийомом, розміщенням та організацією відпочинку дітей. Артеківці купатимуться в морі і засмагатимуть на відновлених після стихії пляжах, — повідомили журналістів у прес-центрі здравниці. Як повідомляло Кримське агентство новин, могутня злива, яка обрушилася в ніч на 14 липня на райони Південнобережжя, призвела до утворення селевих потоків, від яких більшою мірою постраждало селище Гурзуф та територія «Артека». Селеві потоки величезної швидкості та сили забили зливові стоки, винесли на прибережні дороги та господарські майданчики таборів камені, деревне сміття — все, що траплялося на шляху гірських рік. Більшою мірою від заносів постраждали пляжні зони та господарські служби.

За словами генерального директора дитячої здравниці Віктора Цоклана, за останній тиждень працівники «Артека» вирішували головне завдання: ліквідовували наслідки стихії, розчищали від завалів та відновлювали прибережну зону, передусім дитячі пляжі. Разом із працівниками господарських служб «Артека» на відновленні табору працюють підрозділи МНС України в Криму. Як повідомляє Кримське агентство новин, збитки від стихії попередньо оцінюються в 3 мільйони гривень.

Проте дитячу здравницю спільними зусиллями відновлено, і тут відкрився вже одинадцятий аерокосмічний фестиваль «Сузiр’я-Артек». На традиційну зустріч прибули переможці всеукраїнських шкільних конкурсів «Космічні фантазії», «Мирний Космос», «Інтелектуальний марафон», які проводить Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузiр’я», а також відмінники Заочної аерокосмічної школи «Сузiр’я», активісти УМАКО «Сузiр’я». У складі його учасників — представники Латвії, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, України, Швейцарії.

Фестиваль підіб’є підсумки наукової і технічної творчості юних авіамоделістів за цілий рік. Цього року він присвячений ювілеям провідних ракетобудівних підприємств України — 50-річчю конструкторського бюро «Південне» імені М.К. Янгеля та 60-річчю виробничого об’єднання «Південний машинобудівний завод» імені О.М. Макарова. У складі аерокосмічної зміни «Артека», яка почалася, — 480 чоловік. Уже відбулися перші ігри, які дозволили визначити загінних лідерів. У ході цілком демократичних виборів до складу центру управління космофлотом фестивалю — органу дитячого самоврядування — обрано сім чоловік.

Але умови «Артека» зараз дозволяють проводити кілька фестивалів одночасно. На цьому тижні відкрився також Міжнародний фестиваль «Змінимо світ на краще!», участь у якому беруть понад 400 дітей із 21 країни світу. Одним із головних заходів фестивалю стане День Миру: на участь у ньому попередню згоду дав президент України Леонід Кучма та голова опікунської ради Фонду Надії і Добра, спеціальний посланець ЮНЕСКО у справі підтримки молодих талантів Людмила Кучма. Цього дня в гості до дітей приїдуть члени уряду, представники дипломатичного корпусу в Україні, а також представник генерального директора ЮНЕСКО. У програмі фестивалю відбудуться пленери юних художників «Древо єдиного світу», майстер-класи з фольклору, хореографії, співу, театрального мистецтва, ярмарки народної творчості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати