Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бузкова містерія у розпалі!

Від сніжно-білого до чорнильного — у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка у Києві розквітнув сирингарій
13 травня, 11:05
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Щороку подивитися на бузковий цвіт сюди приходять десятки тисяч відвідувачів. Люди різного віку прогулюються терасами між густих кущів. Хтось одягнений у ліловий плащик або сукню — у тон квітам. Дружини фотографують чоловіків на тлі бузку, і навпаки. Діти оглядають суцвіття — хочуть знайти квітку з п’ятьма пелюстками (зазвичай їх чотири). Коли відшукаєш таку, треба загадати бажання і з’їсти квітку — мрія збудеться. Чому так? Можливо, гіркий і п’янкий аромат бузку надихає мріяти — треба ж щось робити зі своїми мареннями, примхами та прагненнями...

У природі бузок росте у гірських районах Євразії, зокрема на Балканському півострові та у Китаї. Це — кущ із родини Маслинових, родич оливкового дерева та жасмину. Бузок любить сонце і славиться витривалістю. Українська народна назва рослини — яйдерево, пише «Вікіпедія».

Цвітіння бузку у ботанічному саду імені Гришка починається у травні. Площа сирингарію — майже два з половиною гектара. Загалом тут росте близько 1 500 кущів. У колекції Національного ботанічного саду 21 вид бузку з 28, що існують у природі. Самі назви сортів рослини — а їх тут близько 90 — інтригують: Рожева хмара, Вогні Донбасу, Леся Українка, Принцеса Клементина.

Київський сирингарій, відомий у світі, почали будувати 1948 року за проектом ландшафтного архітектора професора Леоніда Рубцова. Перші сорти бузку завезли ще 1946 року з Німеччини. Колекція ботсаду постійно поповнюється новими сортами, які виводять в Азії, Америці, Європі. Сирінгарій цвіте до середини червня. Тож покваптеся знайти свою «квітку щастя» у київському саду бузку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати