Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це в певному сенсі магічна історія»

Ігор РОМАН — про свій шлях до Василя Стуса та музичний проєкт «Нескорений ПроROCK»
14 січня, 10:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сьогодні, 14 січня, в Будинку звукозапису Українського радіо відбудеться концерт-присвята пам’яті Василя Стуса за участю відомих українських музикантів — Тараса Компаніченка, Марії Бурмаки, сестер Тельнюк, Сергія Василюка із гурту «Тінь Сонця», Ігоря Романа із гурту Fata Morgana та інших артистів, під час якого відбудеться презентація нового музичного альбому «Нескорений ПроRock: Василь Стус» з переспівами поезії поета. Збірка складається зі співаника та CD-диска, містить 16 віршів-пісень з текстами та акордами. Ми поспілкувалися з автором ідеї проєкту Ігорем Романом — фронтменом рок-гурту Fata Morgana UA про задум поетично-пісенного проєкту та очікування від його втілення.


— Як у вас виникла ідея переспівати поезію Василя Стуса?

— Це в певному сенсі магічна історія. Колись у «Фейсбуці» я побачив пост про Василя Стуса — саме в день його смерті — 4 вересня. В той момент відчув поштовх передивитися поезію поета. Відкрив збірку — й першим на очі потрапив вірш «Отак живу: як мавпа серед мавп». Цікаво, що буквально перед цим я грав на гітарі й у мене виникла цікава музична гармонія. Тоді я вирішив її запам’ятати і придумати на мелодію слова. А коли прочитав вірш Василя Стуса, зрозумів, що він ідеально «лягає» на цю мелодію. Згодом я замислився про те, що наша молодь практично незнайома з творчістю поета. Та що там, правду кажучи, я й сам раніше не знав поета, незважаючи на те, що жив у тому будинку, де відкрили музей Стуса. І коли я дізнався про відкриття, замислився про те, хто це такий. А Стус, виявляється, був учителем у нашій Горлівці, а жив поряд — у Макіївці. І тоді у мене виникла така ідея — створити такий музичний проєкт «Нескорений ПроROCK» для того,  щоб сучасні виконавці переспівували його поезію у своїй творчості.

— Як саме ви добирали музичних виконавців до пісень Стуса?

—  Оскільки я належу до організації «Музичний батальйон», це було просто. Ми й до цього багато разом співпрацювали: організовували цікаві музичні події й навіть їздили виступати на фронт. Тож коли я висловив ідею переспівати поезію Стуса — всі з радістю погодилися. Тому й добірка виконавців альбому — це здебільшого заслуга «Музичного батальйону». Таня Ша, наприклад, залучила сестер Тельнюк, Марію Бурмаку та інших. «Музичний Батальйон» залучив Сергія Василюка із гурту «Тінь сонця». Це наша спільна робота і зусилля.

— Цікаво дізнатися, наскільки самі виконавці були знайомі з творчістю Стуса до цього проєкту.

— Думаю, вони краще за мене, східняка, були знайомі з творчістю Стуса. Моя ідея послугувала поштовхом до створення проєкту, а потім й інші учасники запропонували свої пісні. У кого не було готових мелодій — записувалися у продюсерки Тані Ша в студії «Кофеїн». Тому я просто «натиснув на гачок», а потім вже процес з легкістю розвинувся.

— Як довго працювали над створенням альбому?

— Це був тривалий процес. Спочатку в мене з’явилася ідея створити Всеукраїнський конкурс переспіву поезії Василя Стуса. Я хотів, щоби представники «Музичного батальйону» їздили по Україні, виконуючи поетичні пісні, й щоб ми під час концертів записували їх на цифровий пульт. І після багатотрекового запису — зробили конкурс на найкраще виконання. Але ця ідея згодом трансформувалася в бажання зробити музичний співаник — мелодіями, текстами та акордами. І ось нещодавно ми його випустили. І хочемо його розповсюджувати по музичних школах та дитячих юнацьких закладах.

— Чи назва проєкту «Нескорений ПроROCK означає те, що в основі альбому — рок-музика?

— Ну, рок-музикою зараз просякнута будь-яка сучасна музика, тому, звичайно, інтонаційні моменти від рок-музики все одно присутні. Сестер Тельнюк, скажімо,  теж можна вважати роковими виконавцями. Сергій Василюк вважає їх своїми вчителями. А він грає метал-рок. Тож ніяких протиріч нема.

— І насамкінець, які у вас очікування від проєкту?

— Сподіваюся, наше поетично-музичне насіння впаде у благодатний ґрунт. Можливо, наш проєкт і, зокрема, співаник стане поштовхом для молодих музичних виконавців розвивати й свою творчість.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати