Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дівчина з веслом» — як символ радянського тоталітаризму та... еротики

Завтра в Київському музеї російського мистецтва відкривається виставка «Citius, Altius, Fortius!» (Спорт і мистецтво)
21 червня, 00:00
ЗА ЕРОТИЗМ СКУЛЬПТУРУ «ДІВЧИНА З ВЕСЛОМ» ВИСЛАЛИ ДО... ЛУГАНСЬКА / ФОТО З САЙТА BOGDANCLUB.INFO

У експозиції представлено близько 30 творів живопису, графіки, скульптури, творів декоративно-ужиткового мистецтва 1930-х — 1970-х із колекції Київського національного музею російського мистецтва. Серед робіт можна побачити твори Олександра Дейнеки, Олексія Пахомова, Олександра Шевченка, Леоніда Сойфертіса, Івана Шадра та ін.

За радянської епохи тема спорту вперше стала однією з головних у мистецтві, а центральний образ — сильної та мужньої людини став лейтмотивом багатьох творів 1920-х — 1930- х рр., — розповіла «Дню» науковий співробітник музею Тетяна ЛИМАР. — Ця тема яскраво виражена і в художніх плакатах того часу. Так, наприклад, у скульптурі спортсменів зображали схожими на образи античних атлетів (скульптури Олександра Дейнеки: «Боксер», «Хлопчик, що стрибає у воду»). Своєрідною візитівкою виставки є гіпсова голова восьмиметрової «Дівчини з веслом» Івана Шадра, — цю скульптуру було встановлено у Центральному парку культури й відпочинку ім. М.Горького у Москві 1935 р.

Скульптура зображала оголену дівчину на весь зріст із веслом у правій руці. Висота фігури разом із бронзовим постаментом — близько 12 метрів. Згодом гіпсові копії дівчини з веслом (окрім Івана Шадра, подібні фігури дівчини, але в купальнику і з веслом у лівій руці виконав Ромуальд Іодко) стали прикрашати парки по всьому колишньому СРСР.

Проте скульптуру Івана Шадра піддали гострій критиці за еротизм. За легендою, 1936-го її перемістили в Парк культури і відпочинку Луганська, а на початку Другої світової війни монумент було зруйновано від артобстрілу.

У 1950-ті — 1960-ті рр. зростає роль змагальних видів спорту — в той час СРСР вступає у міжнародні спортивні організації. Зазначимо, спорт радянських часів був важливою ідеологічною зброєю у холодній війні.

Виставка відбувається в рамках музейного проекту «Реалізми ХХ ст.» і присвячена Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 (з експонатами можна познайомитись до 29 липня).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати