Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дунайська Січ» із проектами «Дня»

В Ізмаїлі відбувся патріотичний фестиваль
29 вересня, 17:59
ФОТО АВТОРА

Давнє місто на Півдні Бессарабії відсвяткувало своє 473-річчя під звуки українського року. 27 вересня в Ізмаїлі відбувся фестиваль «Дунайська Січ». На сцені виступали місцеві гурти «Очеретяний Кіт», «Знайдені речі», «JazZProM», Geronimo, одеська формація патріотичного позитиву «Друже Музико» та рок-бард Сергій Файфура. Хедлайнерами фестивалю стали рок-гурти «Гайдамаки» та «Тінь Сонця». Як зазначив президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День» Микола Гриценко у свому дописі на фейсбуці,ці гурти та артисти «БУДИЛИ патріотичну свідомість до півночі!» «А будити є кого, повірте. Саме слово «січ» тут багатьма сприймається досі насторожено, як і саме українське слово... З усього видно, що громада цього далекого порубіжжя потребує СЕРЙОЗНОЇ підтримки з Українського материка!» — зауважив Микола Гриценко.

Уже другий рік поспіль патріотичне свято на берегах Дунаю влаштовують активісти низки організацій: Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День», ГО «Міжнародна ініціатива з підтримки України», волонтерського благодійного фонду Святої Покрови.

«Мета фестивалю — підтримати українців, поширити якісну українську музику, культуру, сучасну публіцистику, донести до жителів Ізмаїльського району українську, державну точку зору на історію та сучасність», — розповідає один із організаторів заходу Олександр Юрков.

Більшість слухачів під сценою — молодь, переважно шкільного віку. Хлопці і дівчата залюбки замотуються у синьо-жовті прапори й підспівують українські пісні. Серед гостів фестивалю також багато молодих батьків із малими дітьми. А от ізмаїльці середнього і старшого віку, схоже, ще не готові сприймати українську культуру.

При цьому, за словами фронтмена гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка, місцеві мешканці не надто цікавляться історією свого краю, особливо його козацьким минулим. «У нас дуже мало знають про те, що вихід до Чорного моря торував не тільки Суворов, а передусім козаки. Без них Ізмаїл не змогли би відвоювати у турків, — говорить музикант.       — Хочеться вірити, що наша справа дасть свої плоди, і у цьому багатонаціональному краї між Дунаєм і Дністром почнеться процес державного і національного самоусвідомлення».

«Дунайська Січ» має благодійне спрямування. Під час концерту волонтери збирали кошти для Одеського військового шпиталю. До речі, разом з музикантами на фестиваль приїхали бійці 28-ї окремої гвардійської механізованої бригади Василь Дудко та Олександр Федосьєв із позивним «Корея». Олександр — родом із Ізмаїла, на війні він втратив ногу. Нещодавно хлопець відзначав День Народження, тож земляки привітали захисника України зі святом.

І поки над Дунаєм лунав козацький рок, у центрі міста під відкритим небом проходила міні-фотовиставка газети «День». «Фотовиставка «Дня» дуже зворушлива, а світлини з війни беруть , як кажуть, за живе, що хочеться плакати. На контрасті виглядають фото про життя, радість, дитинство, яскраві кольори. Такі фото викликають світлі почуття», — ділиться враженням викладач Ізмаїльської дитячої художньої школи Віра Щербина.

Мешканцям Ізмаїла також запропонували новинки із бібліотеки видання: «Повернення в Царгород», «Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв», «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська». Інтелектуальна література викликала у містян живий інтерес, багато хто обирав собі одразу декілька новинок. Студентка Ізмаїльського державного гуманітарного університету Анастасія Шишман поділилася: «Фото «Дня» живі, зворушливі, змушують задуматися над сьогоднішньою ситуацією. На світлинах дуже чітко передані емоції людей. Мені також сподобалася презентація історичних книжок бібліотеки «Дня», адже від того настільки ми будемо знати нашу історію, минуле, залежить і наше майбутнє...» А подружжя Людмила та Анатолій Тристан розповіли: «І ваша виставка, і історичні книги важливі не лишень для тих, хто однозначно підтримує українські ідеї, але,можливо, більше й для тих, хто сумнівається. Дуже хотілося б, щоб ота самопожертва людей, зображена на світлинах з Майдану і АТО, не була марною. А щодо газети «День» хочеться сказати: є довіра до вашого видання. Коли постало в родині запитання, що ж нам, на свій невеликий бюджет, передплатити на наступний рік, перше, що спало обом на думку, — газета «День».

Понад те, як зазначив Микола Гриценко, завдяки партнерам Благодійного фонду газети «День» здійснили передплату на розумне видання усім школам та бібліотекам Ізмаїльщини, вручили тридцять книжкових наборів бібліотеки «Дня». «Сподіваємося, що посіяне (нехай і в засушливу пору) все ж — з вдячністю проросте!» — зазначає Микола Семенович. Педагоги таку шляхетну акцію оцінили. Директор Ізмаїльської школи №16 Діна Дудченко каже: «Від імені всього вчительства Ізмаїла та наших учнів дякуємо вам за те, що наше місто з благородною просвітницькою місією відвідала газета «День». У багатьох людей завдяки вашим проектам відкриваються очі на події, що відбуваються в Україні. Дякуємо за своєчасну літературу з цікавими історичними текстами, що допоможе нам у вихованні дітей».

Нагадаємо, що організатори фестивалю в Ізмаїлі також влаштовували концерти українських гуртів на Луганщині та Донеччині. «На Сході українці зрозуміли, що за свою державу треба боротись. Що українська мова — це ще один стримувальний фактор, протидія зовнішній загрозі. Там люди вже чітко розібрались, хто за кого, а Ізмаїл — ще «за мір». Але є багато людей, які зрозуміли всі ризики умовної толерантності», — ділиться спостереженнями Олександр Юрков.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати