Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екзотика та фантазії

Вперше в Києві представлені роботи майстра неоекспресіонізму Ханта Слонема (США)
11 червня, 15:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вухаті кролі, різнобарвні метелики, екзотичні птахи — ні, це не про зоопарк. До «Київської картинної галереї» вперше завітав із виставкою яскравий американський живописець та скульптор. Товариш Енді Ворхола і Лайзи Мінеллі, улюбленець голлівудських зірок, він відомий своєю екстравагантністю як у житті, так і у мистецтві. Його гігантською майстернею в центрі Манхеттена (3700 кв. метрів) навіть проводять спеціальні екскурсії, адже, крім яскравих декорацій, вишуканої колекції антикваріату і творів власника вона сповнена співом сотень папуг, яких Слонем називає своїми друзями і невпинно малює. Твори цього митця представлені в понад 80 музеях образотворчого мистецтва; його персональні виставки регулярно проводяться в найбільших музеях і галереях світу.

У одному з інтерв’ю Хант Слонем зізнався: «Я працюю з ранку до вечора. Майбутні роботи часто бачу уві сні й взагалі в венах у мене тече фарба! Справжній алмазний пил я вперше побачив у майстерні Ворхола. Він часто експериментував із цими діамантовими блискітками. А я почав застосовувати цю суміш лише зараз... Кролики і птиці — мої дві головні теми. За роком народження я Кролик, а в студії у мене живуть папуги какаду.  Я хотів би, щоб мої картини приносили людям радість, піднімали настрій і зміцнювали дух».

Виставка «Екзотичний світ Ханта Слонема», яка нині демонструється в Києві, створює абсолютно унікальний настрій, дає змогу абстрагуватися від реальності та поринути в свого роду медитативний рефрен повторюваних образів і насичених кольорів. Тут представлено всі теми, якими знаменитий художник. Одна з них — кролики, означені лінією, що пронизує пастозну фактуру. Це авторський прийом майстра: він продряпує шари фарби так, щоб було видно їх усі. Це надає полотнам характеру гобелену чи вишивки. Над циклом «Кролі» Х. Слонем розпочав працювати ще з 1980-х, перетворивши їх у результаті на власну обсессію і фірмовий знак. За схожим принципом він зображує серії метеликів і пташок.

Ще одна дуже впізнавана серія — портрети відомих сучасників, як-от Єлизавети ІІ, або історичних персонажів. Найбільше в серії виділяється погруддя американського президента Абрахама Лінкольна. Кожен з образів надзвичайно проникливий, немовби автор близько знайомий з ними особисто, навіть якщо їх розділяють десятиліття і кілометри.

Творчість Ханта Слонема відносять до неоекспресіонізму. «Його роботи — це виразні твори мистецтва, в яких елементи поп-арту поєднуються з фігуративним експресіонізмом», — каже галерист Серж СОРОККО, з яким митець співпрацює понад 20 років. Саме завдяки підтримці Serge Sorokko Gallery (Сан-Франциско, США) проект подорожує світом.

Зазирнути в дивовижний світ фантазії майстра можна до 16 червня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати