Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Філософське трактування простору, часу, буття»

У мистецькій галереї Острозької академії триває виставка відомої американської скульпторки українського походження Міртали Кардиналовської-Пилипенко
23 травня, 10:10
«ГОЛОС У ПУСТЕЛІ»

Міртала, народившись в Україні, за волею долі з 1947 р. живе і працює у США. Закінчила художню школу Бостонського музею (США) та університет ТАФТС (м. Бостон). Скульптури Міртали — це не просто мистецькі твори, а й глибоке філософське і своєрідне бачення світу. Свій талант вона проявила не лише у скульптурі та художній фотографії, а й у поезії (автор поетичних збірок, виданих різними мовами — «Стихи», «Райдужний міст», «Шлях до себе»). Упродовж 70 — 80-х рр. Міртала здобула визнання у США та Європі. Із початком 90-х її творчість стала відомою і в Україні — відбулася низка її персональних виставок та презентацій мисткині.

Скульптури, подаровані нею для України в 90-х роках, зберігаються в Українському Домі. Цьогоріч видавництво «Київ — Дакар — Париж» підготувало досить цікавий проект «Художня і наукова творчість сім’ї Пилипенків: від тоталітаризму СРСР до демократії США», який присвячений її родині, зокрема батькові Міртали Сергієві Пилипенкові — відомому в 20-х роках українському письменнику і громадському діячеві, засновнику Спілки селянських письменників «Плуг», її сестрі Асі Гумецькій — українській американській славістці, професорці Мічиганського університету тощо. Разом із видавничим проектом її скульптури мандруватимуть Україною.


«ЗУСТРІЧ»

«Символічно, що цей презентаційний тур розпочався з Острозької академії, адже пані Міртала є щирим другом університету. В постійній експозиції нашого музею є колекція скульптур Міртали Пилипенко, тому для нас це велике свято. На виставці представлений цікавий зріз її творчості. Це 25 робіт різних років, різних серій, у яких авторка, традиційно для себе і свого стилю, по-філософськи підходить до трактування простору, часу, буття. Для кожного відвідувача — це можливість порелаксувати, абстрагуватися від зовнішнього світу та буденних проблем. Її твори змушують нас думати, сприймати, відчувати», — зауважила директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк.

Як стверджує мистецтвознавець Микола Бендюк, кожна робота має свій підтекст, закладений скульпторкою. Утім, їх можна інтерпретувати по-своєму, адже це дає можливість робити сучасне мистецтво.


«ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЯ»

«Міртала, крім того, що вкладає певну філософську думку в кожну скульптуру, ще й пише вірші до них. Накладання рефлексій відвідувачів на думку художника — це найцікавіший процес. Кожну роботу можна споглядати досить довго — спочатку обдумати, що вона означає, а потім прочитати, що ж хотів передати художник», — поділився враженнями Микола Бендюк.

Виставка скульптур Міртали Кардиналовської-Пилипенко триватиме в мистецькій галереї Острозької академії до кінця травня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати