Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Храм трьох світів»

У Львові представили виставку, присвячену Кам’яній Могилі
16 лютого, 10:17
ФОТО АВТОРА

У виставковій залі Львівського музею історії релігії відкрито виставку «Кам’яна Могила. Реінкарнація». Її на експозицію до Львова привіз Музей історії міста Кам’янського в рамках співпраці між музейниками Кам’янського, що в Дніпропетровській області, і Львівським музеєм історії релігії (нагадаємо, «День» писав про неї у № 110-111 від 23 червня 2016 року).

На виставці представлені твори трьох художників, членів Національної спілки художників України — Анатолія Фурлета, Сергія Лаушкіна, Олександра Чегорки. Кожен із них працював у своєму жанрі, але всіх їх об’єднала одна тема — світ Кам’яної Могили. Нагадаємо, Кам’яна Могила (степовий пагорб) — витвір природи, що зберігся на півдні України, — своєрідний храм, який об’єднує три світи: небесний, земний та підземний. І цю роль пісковиковий пагорб виконував багато тисячоліть. Здавна ці місця приваблювали до себе дослідників. Не оминають їх сьогодні і художники, намагаючись віднайти відповіді на приховані в надрах Кам’яної Могили сакральні таємниці. Саме після її відвідин митці намагалися передати ті емоції, які пережили там.

«Це спроба художньої реконструкції духовного простору Кам’яної Могили через особливі енергоінформаційні потоки, своєрідна реінкарнація, або перевтілення, давніх знаків і символів у модерному контенті українського мистецтва», — відзначила Наталія Буланова, кандидат історичних наук, директор Музею історії міста Кам’янського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати