Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Краса в очах того, хто дивиться»

У Києві відкрився виставковий проект «Очі» до 150-річчя Магатми Ґанді
07 листопада, 11:04

П’ятого листопада в літературно-меморіальному музеї-квартирі П. Г. Тичини був представлений виставковий проект «Очі», організований центром Тагора при Східноєвропейському інституті розвитку, яким керує історик-міжнародник, перекладачка, журналістка Мрідула Гош. Захід відбувся з нагоди 150-річчя від дня народження Магатми Ґанді, національного героя Індії.

Директорка музею Євгенія Слизюк відкрила вечір заголовною темою: «Університет, музеї й бібліотеки не дадуть того, що можуть дати карі, сірі, блакитні...», процитувавши рядки Павла Тичини з вірша «Антистрофа». На виставці представлені портретні фотографії, зроблені в Індії під час неодноразових подорожей нашими співвітчизниками — народним художником України Юрієм Камишним та буддистом Володимиром Коливаєм. І головне на них — очі, адже в них справжність і прозорість. Також представлені дві картини молодого індійського художника Ґурміта Марви з приватної колекції Радживу Ґупта — вони зображають Магатму Ґанді в новій інтерпретації: він рухається на зустріч танкам із спокійним виразом обличчя, немов проносячи своє учення всеосяжної любові та ненасильства через будь-які перепони озброєного світу. Пані Мрідула сказала: «Ґанді показав всьому світу, як ненасильство може бути політичною зброєю».

Прикметно, що захід відвідав видатний поет Дмитро Павличко, на якому він представив загалу вірш «До Магатми Ґанді», віддавши шану великому філософу і звернувшись до слухачів: «ми є птах у клітці! Чи ми вирвемось». Не менш значимою було і слово народної артистки Галини Яблонської, яка прочитала зі сльозами на очах вірш про трагедію Голодомору.

Цей проект створений для наближення українців до іншого способу мислення, наближення до виміру філософії Магатми Ґанді. На представлені роботи варто подивитись і щоб побачити, як художник і фотографи вміло грають з кольорами і передають життя, яке зазвичай знаходиться поза камерами, ті погляди, які передають простоту і глибину душі. Можливо, частіше зазираючи в очі ми побачимо, чого ніхто не хоче казати.

Виставка в літературно-меморіальному музеї-квартирі П. Г. Тичини працюватиме до 23 листопада. В межах проекту також проводитимуться лекції та заходи, які відкриють для вас світ Індії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати