Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краєвиди як автопортрети

У Львові відкрили виставку пейзажів Володимира Олещука
18 серпня, 19:39

Експозицію розгорнуто у невеличкому, але дуже затишному арт-просторі «Меланка-арт», що на вул. Лесі Українки, 8. Відразу ж варто зазначити, що автор живописних полотен, львівський художник Володимир Олещук, більше відомий як майстер іконопису.

Народився 1972 року в Тернополі. Мистецьку освіту отримав у Коледжі ім.  Івана Труша та Львівській академії мистецтв.

Член Української спілки іконописців.

Каже, що до 1999-го навіть і не думав, що колись писатиме ікони. Але… «Реставраційний інститут у Львові, де я тоді працював, отримав велику роботу в Києві, де відбудовували Успенський собор Києво-Печерської лаври, Михайлівський Золотоверхий собор та ще кілька храмів у столиці».

Відтоді іконопис став головною працею Володимира Олещука, проте художник не полишав і живопису, вважаючи, що «одне одному не заважає».

Виставлявся в Польщі, Хорватії та Україні. Роботи майстра є в приватних колекціях в Україні, Польщі, Канаді та США.

У показі в «Меланці-арт» пейзажі – яскраві і дуже емоційно привабливі (так і хочеться пірнути з головою в ті сонячні картинки і затриматися там якнайдовше).

«Образи Володимира Олещука – це живописні структури з чистих, відкритих барв, що енергетично сполучують фізичне світло з духовим, – говорить мистецтвознавець Роман Яців. – Настроєвість його пейзажів визначена проміжком між спонтанною імпресіоністичною реакцією та конструйованим «магічним реалізмом». Утворений у такий спосіб малярський простір рефлексує емоційну настанову автора до життя. Художник розвиває свої можливості дисциплінувати власні безпосередні враження у логічних сполуках форм, в яких конкретика «вписується» у безконечність…»

Сам автор вважає, що найбільшим джерелом натхнення для нього є світло – тепле, холодне, об'ємне, різке, ніжне, гнітюче… «Воно може об'єднувати, розрізати, огортати, розбивати, забарвлювати.., – розповідає Володимир. – Потім (надивившись, почерпнувши, підгледівши, надумавшись…) намагаюсь це відтворити…   Хтось сказав, що пейзаж – це одна з форм автопортрету. То ж давайте знайомитись!».

Ознайомитися-познайомитися з краєвидами-автопортретами Володимира Олещука, спробувати виміряти проміжок між спонтанною імпресіоністичною реакцією та конструйованим «магічним реалізмом» художника, пірнути у світло, що надихнуло майстра, встигнуть всі охочі – експозиція у «Меланці-арт» чинна до початку вересня.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати