Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Культурна дипломатія

У Скандинавії відбувся другий український кінофестиваль
30 листопада, 16:29
НА ВІДКРИТТІ КІНОФЕСТИВАЛЮ ПОКАЗАЛИ ФІЛЬМ «ГНІЗДО ГОРЛИЦІ», ПРЕМ’ЄРА ЯКОГО НЕЩОДАВНО ВІДБУЛАСЯ В УКРАЇНІ. СТРІЧКУ ПРЕДСТАВЛЯЛИ РЕЖИСЕР ТАРАС ТКАЧЕНКО І ВИКОНАВИЦЯ ГОЛОВНОЇ РОЛІ РИММА ЗЮБІНА

Кінопокази у Стокгольмі були організовані Українським інститутом у Швеції (громадська організація, започаткована у 2014 р. за ініціативи відомої українсько-шведської піаністки Наталії Пасічник). Серед резонансних заходів, організованих Українським інститутом — фестиваль українського кіно минулого року, низка концертів української класичної музики, презентація першої книги про історію України, написаної шведською мовою шведським письменником Пітером Йонсоном, участь в книжковому ярмарку в Гьотеборгу тощо.

Український інститут у Швеції — перша українська культурна ініціатива в світі, яка отримала підтримку EUNIC та увійшла в спілку культурних інститутів Європи у кластері в Стокгольмі на засадах наглядового членства, що надає права представляти українську культуру разом із передовими культурними інститутами всіх європейських країн.

Цьогоріч форум українського кіно відбувався в кінотеатрі Saga, що в центрі Стокгольма. Деякі фільми, які були представлені до уваги шведської публіки, нові навіть для українців. Зокрема, на відкритті кінофестивалю показали фільм «Гніздо горлиці», прем’єра якого нещодавно відбулася в Україні. Стрічку представляли режисер Тарас Ткаченко і виконавиця головної ролі Римма Зюбіна.

— Ми вирішили продемонструвати фільм «Пісня пісень», знятий Євою Нейман, для того, щоб шведи могли зрозуміти Україну як багатонаціональну державу. Зокрема, хотіли закцентувати увагу на ролі єврейської общини в житті України. Крім цього, на форумі був день, присвячений дітям. Демонстрували музичну картину «Трубач» (режисер А. Матешко), яка дуже сподобалась шведським дітям», — розповідає Наталія ПАСІЧНИК. Закривала кінофест у Швеції «Незламна» — біографічний історико-драматичний фільм режисера Сергія Мокрицького про українську жінку-снайпера. Як зазначає Наталія Пасічник, цією кінострічкою вони хотіли показати шведам роль України у Другій світовій війні.

Доки українські чиновники вже другий рік обговорюють створення Українського інституту і далі заяв на папері справа не рухається, наш Інститут успішно працює в одній шерензі з іншими європейськими інститутами. Це хороший пілотний проект, який може стати моделлю для створення українських інститутів в інших країнах Європи. Дуже сподіваємося, що і Міністерство культури України, і Міністерство закордонних справ, з якими ще минулого року ми підписали меморандум про співпрацю у сфері культурної дипломатії, підтримають нашу візію не словами, а конкретними справами».

Наступний проект Українського інституту у Швеції — це вихід 10 грудня на студії BIS Records унікального аудіоальбому української класичної музики у виконанні шведських артистів міжнародного рівня. Фільм «Українська рапсодія», спільно знятий шведськими і українськими журналістами, у День Гідності та Свободи показали на телеканалі «UA: Перший».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати