Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мобілки і рак

07 лютого, 00:00

Iмовірність раку мозку збільшується після десяти років розмов по мобільному телефону. До такого висновку дійшли вчені з Фінляндії, Данії, Норвегії, Швеції та Великої Британії, які проводили міжнародне дослідження. Результати його було опубліковано Центром радіаційної безпеки Фінляндії, повідомляють РІА «Новости». За даними дослідження, в короткотермінові періоди взаємозв’язку між розмовами мобільним телефоном і виникненням пухлини виявлено не було. Однак у ході дослідження з’ясувалося, що у тих, хто користувався мобільником понад 10 років, ризик захворіти на рак мозку виявився в 1,3 разу більший, причому пухлину було виявлено саме з того боку голови, з якого людина звичайно тримала слухавку при розмові.

Проте вчені поки що не поспішають бити на сполох, оскільки дані для дослідження було отримано в ході опитувань, а розраховувати на те, що всі учасники дослідження абсолютно точно пам’ятають, скільки часу вони тратили на розмови мобільним телефоном протягом останніх десяти років, та ще з якого боку голови тримали слухавку, не доводиться.

«Людям важко оцінити, скільки часу вони витрачали на розмови і як тримали слухавку десять років тому», — говорить професор Центру радіаційної безпеки Анссі Аувінен. На думку вченого, більш точні дані могли б дати оператори телефонного зв’язку, але жоден оператор не зберігає дані за останні десять років.

«У тих людей, які, за їхнiми словами, звичайно тримали слухавку з того боку голови, де було виявлено пухлину, ризик виявився в 1,3 разу більшим. Але це невеликий показник, і з наявними похибками важко робити однозначні висновки», — зазначає вчений.

У дослідженні взяли участь понад 1,5 тисячi хворих на рак мозку і близько 3,3 тисячi здорових. Серед них 220 осiб понад десять років використовували мобільні телефони. Передбачається, що дослідження триватиме, і в підсумку буде отримано й оброблено дані з 14 країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати