Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей плаката відкрито в Нових Петрівцях

Він — перший у СНД і другий в Європі!
21 грудня, 00:00
ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

У приміщенні Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» в президентському селі Нові Петрівці під Києвом відчинив двері відвідувачам Музей плаката. На першій виставці представлено експонати часів Другої світової війни.

Плакати досить часто, а особливо під час війни, були головним інструментом пропаганди. Тож не дивно, що, оспівуючи власну армію, художники намагалися дискредитувати армію супротивника. В експозиції є плакати, виготовлені в СРСР, а також дивізії «Галичина», ОУН-УПА, є німецькі агітки Рейху, польські... Окремо до уваги відвідувачів представлена тематична колекція «Творці радянської зброї».

Директор Музею плаката України Віктор Тригуб розповів газеті «День», що ідея створення такого закладу виникла у співробітників журналу «Музеї України», який він очолює. Адже нині плакат майже не вивчають. Є окремі дослідження в Москві, Варшаві, німецькому Ессені... Певні колекції є ще в кількох країнах. А офіційний музей лише один у Європі — у Варшаві.

Ідею підхопили відомі колекціонери, галеристи, директори музеїв, які запропонували влаштувати виставки з їхній приватних колекцій у Музеї плаката. Вже працює сайт музею й отримано кілька запрошень на проведення виставок у регіонах країни та за кордоном. Наприклад, литовці запросили показати плакати визвольного руху, а поляки — плакати ОУН-УПА.

Найдавніший плакат в Україні є в колекції відомого музиканта, соліста гурту «Кобза» Валерія Вітра. Він датований 1896 роком! Там ідеться про візит Миколи ІІ в Париж. Є плакати, датовані 1900-м, і такі раритети коштують не менше, ніж 1000 доларів. Навряд чи музей зможе придбати їх найближчим часом, але приватні колекціонери йдуть йому назустріч і готові виставити свої колекції в Нових Петрівцях.

— Найбільшу цінність становлять колекції плакатів на певну тематику, — розповідає Віктор ТРИГУБ. — Нині ми виставили добірку «Творці радянської зброї». Це досить рідкісна серія, видана 1984 року, — про радянських військових конструкторів. Така колекція є цікавою для молоді, яка мало знає про цих людей. Нагадаю, армія радянської доби фактично була озброєна технікою, створеною видатними науковцями в конструкторських бюро.

Директор музею «Битва за Київ у 1943 році» Іван ВІКОВАН зізнався, що його музей більше цікавлять плакати на військову тематику. Втім, вони готові надати площу, щоб у залах музею експонувалися різні роботи.

На відкритті Музею плаката сільський голова Родіон Старенький пообіцяв «перетворити Нові Петрівці в музейне село». Адже тут уже функціонує п’ять музеїв. Та що там село! Нові Петрівці можуть скоро отримати статус міста. Адже кількість мешканців уже перевалила за 10 тисяч. До того ж, чи не всі мешканці задіяні в промисловості, й лише одиниці — в сільському господарстві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати