Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мистецтво апелює до мозку»

У Дніпрі триває виставка молодої скульптури
19 грудня, 09:59
ФЕДІР БУШМАНОВ СВІЙ «НАТЮРМОРТ» ЗРОБИВ ІЗ ПІДВІКОННЯ ХІХ СТОЛІТТЯ

У Дніпрі Музей українського живопису продовжує дивувати шанувальників мистецтва. Нещодавно тут відкрилася виставка молодої скульптури, яка потрапляє... у мозок. Звідси і походить назва «ВМОзСК». Відкриттю виставки передувала не менш цікава й неординарна подія — біля входу в музей знайшли своє постійне місце проживання три металеві дівчини. «Трьох подруг» створила з металургійної продукції майстер форми Надія ОТРЯЖА. «Ці роботи про красу. Красу металу, красу виробництва і красу жінки. Вони про те, як важливо пишатися й цінувати те, чим живе наше промислове місто», — пояснила ідею створення Надія Отряжа під час презентації скульптур.

Та все ж пильна увага мистецтвознавців і мешканців Дніпра прикута до виставки молодої скульптури. На ній ви не зустрінетеся з досвідченими митцями, які займаються мистецтвом десятиліттями. Учасники — лише молоді художники-скульптори віком до 40 років. За словами організаторів, ця виставка є творчим майданчиком для талановитої молоді, щоб вони показали свої роботи не лише вдома чи в майстернях, а й широкому загалу. Експозиція «ВМОзСК» складається з приблизно 50 скульптур від 14 авторів із різних куточків України: Києва, Львова, Сум, Чернігова, Львова та інших міст. Організатором проєкту виступила Школа сучасного образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура в партнерстві з Музеєм українського живопису. А всі роботи потрапили у виставковий зал музею після конкурсного відбору.

«Молода скульптура — це сучасне мистецтво, яке апелює саме до мозку. Звідки й наша назва — «ВМОзСК». Скульптура може бути інколи незрозумілою, але протягом виставки буде можливість зустрітися з авторами і поставити свої запитання. Сучасне мистецтво, переважно, провокативне, і воно звертається до нашої думки. Глядачі можуть не погодитися з майстрами, але це не так важливо. Головне, що між ними відбувається контакт», — розповіла співорганізаторка виставки Яна КУНИЦЬКА. За її словами, запросили саме молодь не випадково. Молодим людям-митцям зараз важко, їм потрібна підтримка.


ОРИГІНАЛЬНУ РОБОТУ «100 ЛИЧИН» СТВОРИЛА СТУДЕНТКА ІЗ ДНІПРА ГАННА СОЛЯНИК

Тож що можна побачити на виставці? Наприклад, харківський скульптор Федір БУШМАНОВ представив роботи з дерева. Вони тематично не пов’язані, але кожна має свою незвичну історію створення. «Я працюю з деревом і камінням. Всі мої роботи мають якусь окрему історію. Наприклад «Натюрморт» я зробив із підвіконня ХІХ століття. Дім, у якому було це підвіконня, знесли дуже давно. А підвіконня як матеріал приніс до будинку хтось із моєї родини. Воно пролежало у нас років двадцять. Цей матеріал уже мав власну історію, а я додав до неї щось своє», — розповів Федір.

Студентка із Дніпра Ганна Соляник — авторка оригінальної роботи «100 личин». Це її перша виставка у житті. Дівчина зізнається, що взяла участь у ній випадково. Її скульптурна композиція — зліпки з алебастру, зроблені з власного обличчя. За задумом Ганни, вони передають почуття, емоції, переживання у певний період її життя.

«Подив, захоплення, незвичність, шок — я так охарактеризувала би нову виставку в Музеї українського живопису, — зазначає дніпрянка Олена Васильєва. — Ці роботи значущі, насамперед, тим, що передають внутрішній стан молодої людини, яка їх створювала. Вони змушують нас замислитися. Справді, незвичні скульптури».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати