Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На допінгу пропаганди

Сьогодні світові ЗМІ обговорюють не стільки футбол, скільки агресію російських уболівальників
14 червня, 09:45
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ FACEBOOK

На вихідних увагу світової спільноти привернули сутички, які розгорілися в Марселі на Євро-2016 до і після матчу між збірними Англії та Росії, між російськими та англійськими фанатами. Внаслідок масових бійок постраждали щонайменше 30 людей, один з них у важкому стані. Очевидці кажуть — провокували бійки російські вболівальники. Після матчу вони прорвалися на трибуни з британськими фанатами і спробували зірвати прапори Великобританії. Їх розборонили стюарти, а потім бійки перенеслися на вулиці Марселя.

В УЄФА відреагували негайно. У неділю на сайті організації з’явилася офіційна реакція на заворушення, у якому зазначається: «Для людей, які взяли участь у таких насильницьких актах, немає місця у футболі». Керівництво УЄФА почало провадження щодо російських фанатів і наголосило, що «без вагань введе додаткові санкції на Футбольну Асоціацію Англії та Російський футбольний союз, включно з потенційною дискваліфікацією їх команд на турнірі, якщо подібні випадки стануться знову».

Відреагували на масові бійки і світові ЗМІ. Зокрема, розглянули, чи безпечно буде проводити чемпіонат світу з футболу в Росії 2018 року. Агентство DW у статті «Аналіз: потворне повернення хуліганства» пише, що три дні сутичок між російськими та англійськими футбольними фанатами породили непривабливі сцени, які раніше переживали тільки 2000 року. «На Євро-2016 розгорівся перший скандал, і це насильство повинно сприйматися в ширшому контексті», — йдеться у статті. «Ці жахливі фото з Марселя тим паче шокуючі. Всі вони — сигнал, що треба зробити ще багато. Російський футбол досі затьмарений постійним насильством і расизмом, і російська влада дуже повільно реагувала на тиск щодо цього з боку керівництва УЄФА. І реакція міністра спорту Росії Віталія Мутко («Який стосунок це має до 2018 року?») не досить обнадійлива», — йдеться у статті.

Спортивний оглядач Бі-Бі-Сі Дан Роан пише, що Росія як країна, що приймає 2018-го чемпіонат світу з футболу знаходиться під пильною увагою. Така ж пильна увага — до рішення УЄФА щодо російської збірної.

За дискваліфікацію збірної Росії висловився глава об’єднання англійських футбольних фанатів Кевін Майлз. В інтерв’ю газеті The Telegraph він наголосив, що на Євро у 2000 році збірній Англії теж погрожували дискваліфікацією через поведінку вболівальників, утім тоді сутички були «менш серйозними», ніж нещодавні події в Марселі. Майлз також зазначив, що не сумнівається в тому, що «групи місцевих вболівальників планували атаки на англійських уболівальників», а російські фанати повторили раніше підготовлені напади.

Кореспондент Бі-Бі-Сі в Марселі Філ МакНатлі зазначив: «З моменту, коли в Марсель почали з’їжджатися англійські та російські фанати, вже існувала прихована тенденція до сутичок та насилля, що пізніше перетворилася на сцени, які стали поверненням до деяких з найгірших футбольних ексцесів минулого». «У паркому, вологому середовищі портового міста, де вільно тече алкоголь, всі складові були на місці для розгортання подій у порту Марселя», — пише МакНатлі.

У той же час медіа не покладають провини тільки на фанатів і зазначають — безпекова підготовка Франції не спрацювала, адже між фанатами не було потрібної буферної зони. Крім того, порушникам вдалося непомітно принести на стадіон фаєри. «Організатори турніру враховували потенційні сутички між фанатами на полях чемпіонату, проте ніхто з експертів не передбачав таких масштабних інцидентів», — пише DW.

Відповідальний редактор онлайн платформи IntersectionPro Антон Барбашин написав у Twitter: «Те, як поводилися російські фанати на Євро-2016, підтверджує тезу, що «пропаганда веде до агресії».

Сайт Sport Express зазначає: «Те, як Російська футбольна асоціація себе поводить з фанатами ... ідентично до того, як російський спорт ставиться до допінгу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати