Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небезпечний захист

Екологи та зоозахисники стурбовані безвідповідальністю людей у поводженні з використаними масками
13 серпня, 11:24

Наприкінці липня у британському Челмсфорді співробітники автосалону виявили чайку, чиї лапи заплуталися в резинках від одноразової захисної маски. Птах не міг рухатися і страждав кілька днів, поки люди його не помітили і не передали фахівцям, які визволили пернатого і полікували його. Тоді ж у благодійній організації припустили, що оскільки «зараз маски для обличчя є обов’язковими для багатьох ситуацій, вони дедалі більше будуть безвідповідально викидатися, а дикі тварини та птахи будуть заплутуватися в еластичних ремінцях». «Мене хвилює, що ця чайка може стати першою з багатьох жертв», — сказав тоді інспектор благодійної організації Адам Джонс, повідомляє www.bbc.com. Схоже, що ці слова цілком слушні. Адже ще у квітні на безлюдних островах Соко, що неподалік Гонконгу, екоактивісти з природоохоронної групи OceansAsia знайшли понад 100 використаних масок для обличчя. Годі й казати про ситуацію в містах-мільйонниках та навіть і невеликих містечках країн, де рівень екосвідомості бажає кращого. На жаль, до таких належить і наша.

Як вихід фахівці пропонують скоротити використання засобів індивідуального захисту там, де в цьому немає потреби. Зокрема Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що регулярне миття рук забезпечує більший захист від зараження COVID-19, ніж використання рукавичок у громадських місцях. Також можна використовувати маски на тканинній основі, які можна повторно використовувати після прання, нагадує ecolog-ua.com.

Щодо промислових масштабів України, то, нагадаємо, голова Держекоінспекції Андрій Мальований наголошував, що Державна екологічна інспекція України контролюватиме підприємства, які працюють у сфері утилізації, перевезення, знешкодження медичних відходів, зокрема, відпрацьованих масок та рукавичок. Він повідомив, що неодноразово були зафіксовані випадки, коли медичні відходи знаходилися в лісопосадках, в полях. Для запобігання цьому, зокрема в Києві, за підтримки Держекоінспекції було впроваджено пілотний проєкт зі збирання для подальшої утилізації відпрацьованих медичних масок і рукавичок. Втім, за словами керівника інспекції, контроль за виконанням ліцензійних умов підприємствами, які здійснюють утилізацію медичних відходів, буде здійснюватися насамперед Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, повідомляв greenpost.ua. Тож винних у разі чого, мабуть, доведеться шукати довго.

А для свідомих громадян міністр захисту довкілля Роман Абрамовський нещодавно роз’яснив, як правильно в домашніх умовах утилізувати використані маски і рукавички. За його словами, такі відходи треба складати в пакет, щільно його зав’язувати і витримувати в домашніх умовах не менше ніж 72 години, повідомляє www.radiosvoboda.org. Якщо маску і рукавички носила інфікована людина, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще два пакети і щільно зав’язати, кажуть у міністерстві. Тримати також 72 години, а після цього їх можна викинути у загальний контейнер для сміття.

Боротьба за здоров’я населення не має відбуватися за рахунок екології, слушно нагадують природоозахисники. Те, як буде насправді, залежить не лише від урядовців, а й кожного з нас.

На фото: чайка несе захисну маску для обличчя в порту Дувр, Великобританія, 11 серпня 2020 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати