Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Патріотичний джаз

05 вересня, 00:00

Патріотизм завжди має бути відкритим, у тому числі й до найновіших форм та ідей у культурі, мистецтві, музиці, зокрема, — інакше він перетворюється на варварство.

Важливим прецедентом з огляду на це здається вихід нового синглу (15-хвилинного компакт-диску) «Гімн України» у виконанні київського акапельно- джазового секстету Mansound.

Ця група, у складі Юрія Роменського, Володимира Трача, Володимира Сухіна, Сергія Харченка, В’ячеслава Рубеля й керівника, соліста та аранжувальника Рубена Толмачова, добре відома киянам. Вони виконують суто вокально найвідоміші джазові стандарти, а також різноманітні фольклорні теми в джазовій обробці. Зокрема, популярності серед прихильників набув диск Joy To The World, що зібрав різдвяні пісні як професійних авторів, так і народних, зокрема найвідоміший у нас «Щедрик».

Новий сингл, до речі, який присвячений 15-й річниці незалежності України, є серйозною заявкою групи на роботу з безпосередньо українським матеріалом. Диск містить аж три версії Гімну в сучасній джазовій обробці. Перша виконана в традиційному стилі Mansound а капела, в другій до співів додається інструментальний супровід (програмування, гітара, бас — Євген Філатов, духові — Радіобенд Олександра Фокіна). А третя — суміш першої й другої, щось на кшталт караоке. На думку Рубена Толмачова: «Стилістика обробки витримана в дусі «госпел» — і це не випадково! Хочеться, щоб твір сприймався як Гімн нації, яка має великий духовний та інтелектуальний потенціал. Ми вирішили зробити Гімн більш сучасним, щоб він звучав так, як ще ніколи не звучав, тому трохи змінені мелодія, гармонія й ритм.

Враження схожості нашої версії Гімну з «госпелом» посилює й інструментальна підтримка. У ній поєднані кілька музичних мов, сучасні танцювальні формули та стилістика джазового бенду — характерна мідна група. Ритмічна постійність і нескладна гармонія покликані полегшити сприйняття й розуміння.

Дуже хочеться, щоб у такому вигляді новий український гімн представляв світогляд нової України!»

У цілому, це досить вичерпна характеристика з деякими уточненнями. Гімн країни дійсно звучить схоже на «госпел» — стиль хорового вокального співу, породжений афроамериканською спільнотою, представники якої й досі є його найкращими у світі виконавцями. Звичайно, для того щоб співати справжній госпел, треба бути чорношкірим мешканцем Америки. Те, що вийшло в Mansound, можна охарактеризувати як вокальний поп-джаз, приправлений як традиційними, так і більш сучасними стилями. Але більш важливо те, що Mansound створили сам прецедент виконання найофіційнішої пісні країни в одному з сучасних стилів. Саме таким шляхом і варто виховувати повагу як до країни, так і її символів. І, більше того, це світова практика — можна тут згадати, наприклад, гімн США, який у виконанні геніального рок-гітариста Джиммі Хендрікса став одним із всесвітніх хітів кінця 60-х — початку 70-х років.

Можливо, нам зовсім недовго лишилося чекати на своїх хендріксів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати