Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Присвятила вишивці життя

У Дніпрі триває виставка унікальних робіт майстрині Віри Крупської
10 вересня, 10:25
ФОТО НАДАНО МУЗЕЄМ «ЛІТЕРАТУРНЕ ПРИДНІПРОВ'Я»

Бісером, хрестиком та напівхрестиком з підкладеною ниткою, гладдю, смужками... Технік та видів вишивання сьогодні існує незлічена кількість. Мало кого здивуєш вишитими портретами, іконами, рушниками. А от присвятити цьому мистецтву все життя, та ще й залучити до нього своїх синів. Це справжній феномен... Таким особистим досягненням може пишатися Віра Пантелеймонівна Крупська. Виставка її унікальних вишитих робіт триває в дніпровському музеї «Літературне Придніпров’я».

У стінах музею зібрано приблизно 200 чарівних робіт — це рушники, сорочки, спідниці, краватки, блузки, хустки, подушки, сумочки, серветки, картини, ремінці для годинників. Деякі з них вишиті майстринею ще в дитинстві. Спеціально для цієї виставки майстриня вишила серію портретів.

«Себе вона називає представницею рушникарства, бо рушникам віддає перевагу насамперед. Десятки вишитих нею рушників роз’їхалися по всій Європі. Помандрували до Канади, США, Австралії, Нової Зеландії», — розповідають у музеї.

Цю унікальну колекцію мисткиня збирала не рік і не два, а з далекого 1955 року. Віра Крупська брала участь у багатьох обласних виставках творів декоративно-ужиткового мистецтва. Свої знання та майстерність передала багатьом учням, у тому числі й двом своїм синам — Климентію та Кирилу. До речі, їхні роботи також представлені на виставці.

За професією Віра Крупська — провізор. Окрім головної спеціальності, вона освоїла ще п’ять, бо майже всі вони були свого часу потрібні. А от з дитинства дівчина полюбила вишивку, а згодом присвятила їй життя. Заснувала традицію в родині — бабуся Секлетія. Саме вона і навчила онучку Віру цього виду мистецтва. Тоді дівчинці було лише чотири рочки. Відтоді голка та нитка — вірні супутниці Віри Пантелеймонівни. Жінка говорить, що нині в магазинах є все, щоб створити унікальну вишиту роботу. А от у 1945—1946 році навіть голку було знайти складно.

«Один із музеїв зберігає рушник моєї бабусі, а я вишила його копію. Для мене ця робота чи не найдорожча. На моїх вишивках зображено дуже багато лікарських рослин. Тут далася взнаки моя професія. Маю картини і різнокольорові, і одного кольору. Все залежить від настрою. Свою любов до цього виду декоративно-ужиткового мистецтва збираюся доводити решту свого життя», — розповіла Віра Крупська.

Віра Пантелеймонівна зустрічалася в музеї з відвідувачами виставки та ділилася секретами вишивання. Жителям Дніпра та Дніпропетровської області варто поспішити побачити на власні очі цю красу, бо виставка працюватиме в музеї до 15 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати