Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

RIO-2016: переможне падіння

Багамська спринтерка... стрибнула на фініші. Але все за правилами
16 серпня, 17:05
ФОТО РЕЙТЕР

Чого не зробить спортсмен заради перемоги. А тим паче — на Олімпійських іграх в Ріо. Головне — щоб це не суперечило спортивній етиці та встановленим правилам. А маленькі хитрощі — випадкові чи ретельно відпрацьовані на закритих тренуваннях — виправдовують кінцевий результат — перемогу на Олімпіаді і таке бажане «золото».

Другий день в епіцентрі скандалу виявилася багамська спринтерка Шона Міллер, яка перемогла на дистанції 400 метрів. Золота медаль дісталася спортсменці дуже непросто і не без курйозу. Міллер лідирувала всю дистанцію, але на фініші її майже наздогнала чотириразова олімпійська чемпіонка американка Еллісон Фелікс — все вирішили долі секунди. Побачивши, що суперниця переганяє на фініші, Шона заради перемоги не вагаючись... рибкою стрибнула до фінішу з останніх сил. Вболівальники затамували подих, адже подумали, що спортсменка знепритомніла чи спіткнулася на самому фініші. Однак повтор відео-фіксації забігу показав, що Міллер просто стрибнула, простягнувши руки максимально вперед. Відтак, час Міллер — 49,44, а в американки — 49,51. «Бронзу» здобула Шеріка Джексон з Ямайки (49,85).

«Я ні про що не думала. Просто уявила собі золоту медаль. У наступну секунду я вже лежала на землі, — виправдовувалася Міллер. — Я ніколи не робила так раніше. У мене залишилося кілька порізів і ударів, пара опіків. Це боляче. Коли я була на землі, не знала, яке місце в підсумку посіла, не знаю, як так вийшло. В голові пульсувала одна думка — я хочу отримати золоту медаль».

І таки отримала. Адже стрибок багамки повністю вкладається в правила Федерації легкої атлетики. Фініш визначається по тому моменту, коли торс спортсмена перетинає межу, і Міллер за цією оцінкою була першою.

Цікаво, що незадоволені вболівальники (скоріше за все американці) відразу відредагували на «Вікіпедії» статтю про Шону Міллер, назвавши її багамською стрибункою. Однак найбільш обурив цей випадок американку Фелікс, яка фінішувала другою. Як виявилося, у неї в такий спосіб «вкрали» медаль вже вдруге. На відбірковому етапі перед Ріо її співвітчизниця Дженна Прандіні теж стрибнула через фініш — і в результаті Фелікс не змогла брати участь в Іграх на дистанції 200 метрів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати