Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Роботу вибирають не за гроші

20 серпня, 00:00

Чи впевнені ви у тому, що можете знайти роботу, яка відповідає вашим бажанням та професійним здібностям? І що ви можете спробувати різко змінити власну долю й стати менеджером чи бухгалтером? . . Для цього мало одного лише бажання. Крім цього, для працевлаштування іноді не досить досвіду, зв`язків чи вашої наполегливості. Це - певний різновид мистецтва, який може принести іноді більшого задоволення, аніж сам процес роботи.

Уявіть собі, що ви - досвідчений фахівець з торгівлі, комп`ютерного програмування чи бухгалтерської справи. Ви спробували самостійно влаштуватися на роботу - не виходить. Чому ж Ваші зусилля виявились марними і що є найважливішим під час процесу працевлаштування?

В Західному суспільстві існує величезна кількість довідкової літератури з різноманітних проблем (в тому числі й практично-психологічних) працевлаштування. Окрім того, вам допоможуть в цьому питанні спеціалізовані агенції. В нашому суспільстві до нещодавнього часу "вигідну" роботу знаходили шляхом особистих зв`язків і аж ніяк не враховуючи професійних, ділових, особистих рис. Але останнім часом і в нас починають з`являтися компанії, аналогічні західним. На сьогодні лише в Києві діє 9 значних агенцій і велика кількість вузькопрофільованих професійно-консультаційних бюро.

Існує кілька найбільш ефективних шляхів влаштуватися на роботу: за оголошеннями у виданнях, що публікують інформацію про вакансії; публікація у спеціалізовнаих виданнях своєї об`яви про пошук роботи; участь у ярмарках вакансій та клубах професіоналів, що регулярно організуються рейтинговими компаніями; влаштування за знайомством.

Якщо ви все ж таки знайшли потенційне місце роботи, необхідно врахувати деякі моменти, що можуть виникнути під час безпосереднього спілкування з людиною, яка пропонує роботу.

Домовившись про певний час зустрічі, ні в якому разі не запізнюйтесь. Необхідно привести до ладу не лише власні документи, але й одяг, обличчя, думки. Влаштовуючись, наприклад, на місце розповсюджувача електроприладів, не обов`язково з`являтися в костюмі від Кардена. Необхідно одягатися так, щоб ви не могли "зачепити" своїм зовнішнім виглядом якісь негативні емоції в того, хто буде з вами розмовляти. Все повинно бути охайним, проте стриманим.

Жінкам рекомендується використовувати мінімум косметики та парфумів у будь-якому випадкові. Й, звичайно, загальна рекомендація - не їжте перед бесідою нічого гострого.

Готуючись до зустрічі, пам'ятайте, що вашими головними рисами мають бути впевненість, урівноваженість та зацікавленість роботою. Ви повинні вміти розповісти про ті свої здібності та навички, які характеризують вас як фахівця з кращого боку. Робити це слід делікатно, не хизуючись "крутими" зв`язками, знаючи міру розповідати про власні успіхи.

Більшість людей чомусь впевнені, що чим довше ви працюєте якраз у цій сфері, тим краще ви у ній розбираєтесь, і тим вищі ваші шанси влаштуватися на роботу. Ви помиляєтесь. Більшість працедавців віддадуть перевагу вашому конкурентові з 2-річним стажем, якщо ви не зможете продемонструвати, що за десять років стажу якість вашої роботи поліпшилась.

Про платню слід питати лише тоді, коли ви зрозумієте, що вас "беруть". Взагалі, спочатку вислухайте запитання, що задають вам, а вже потім запитуйте самі. Трапляються випадки, коли людина задає безліч питань і всі вони пов`язані з грошима, - у цьому разі ви не будете мати жодного шансу працевлаштуватися. Питання, пов`язані зі специфікою роботи - у першу чергу.

За словами працедавців, на кожну посаду є три-чотири потенційні претенденти. Отож, можете підрахувати власні шанси. Звісно, вони не зовсім нульові. Й майте на увазі, якщо ви звернулися в агенцію з працевлаштування й не пройшли добір на певну вакансію, не втрачайте надії, інформацію про вас буде занесено в базу даних і за певний час вам буде запропоновано щось інше.

Пам'ятайте: тільки кожна десята спроба полювання на гепарда закінчується успіхом, коли б він зупинився на дев'ятій, то загинув би з голоду!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати