Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спілці художників — 75!

Сьогодні в Києві з нагоди ювілею представлятимуть півтисячі творів мистецької України
10 жовтня, 15:59
ОЛЕКСАНДР ЛЕВИЧ. «СИНЯ ДОРОГА»

Щорічна Всеукраїнська виставка до Дня художника, яку зазвичай відкривають у Центральному будинку художника напередодні офіційного свята, 2013 року пов’язана ще з однією приємною датою — із 75-м ювілеєм існування Спілки художників. З цієї нагоди — нечувана за масштабністю виставка як подарунок для всіх поціновувачів образотворчого мистецтва.

«Масштабність виставкового проекту дуже спокушала піти перевіреним і традиційним шляхом: значну частину експозиції сформувати із творів із фондів Національної спілки художників України, мистецька якість яких незаперечна, — зауважила у коментарі «Дню» організатор виставкового проекту Світлана СОМ. — Але, зважаючи на численність запропонованих виставковому комітету творів з усіх куточків України, доречним здалося показати саме сучасні актуальні здобутки наших художників».

Після остаточного відбору виставка налічує понад півтисячі творів усіх технік мистецтва, більша частина з них, звісно, — живопис. Як розповіли організатори, значне місце в експозиції належить роботам Харківської і Одеської організацій, які цього року теж святкують 75-річний ювілей.

«Хочеться наголосити, що великі всеукраїнські акції і, зокрема, ювілейна виставка до Дня художника віддзеркалюють творчу практику абсолютної більшості наших митців і дуже часто стають тим єдиним масштабним майданчиком, де художники з усієї України можуть репрезентувати себе. Варто відзначити — це художники абсолютно різного вікового діапазону», — відзначив директор Дирекції виставок НСХУ, мистецтвознавець Ігор ВОЛОЩУК.

Експозицію виставки поділено на умовні блоки. Основним і найбільшим є блок авторських робіт сучасних митців, які представляють всю географію і напрями українського мистецтва. Окремої уваги заслуговує скульптурна група — «Історія мистецтва в часі». Найвідоміші представники мистецьких шкіл від 30-х до нульових — як їх бачили і бачать колеги, відображаючи в гіпсі, мармурі, глині, дереві. Інсталяція «Перебіг часу» представить унікальні фотографії пленерів, творчих зустрічей, мистецьких подій — перші світлини датовані днем створення спілки.

Вагомою частиною експозиції є проект від SF-Group (SlavaFrolovaGroup), представлений мистецьким марафоном: 20 днів, 10 авторів — кожен художник представить свою роботу на виставці протягом двох днів.

На відкритті ж проекту, 11 жовтня, презентують відеопідбірку «Десятиліття в обличчях», це буде своєрідне знайомство з авторами, що стояли біля витоків спілки, створювали її історію і наповнюють її життям сьогодні.

Під час роботи виставки в залах Будинку художника відбудуться майстер-класи для розкриття мистецьких талантів у кожного з відвідувачів. Зокрема, в неділю, 13 жовтня, очікується проведення безкоштовних уроків малювання для дітей.

Поточну інформацію та розклад майстер-класів можна отримати на оновленому сайті дирекції виставок НСХУ: www.dvnshu.com

Виставка триватиме у Будинку художника (вул. Артема 1/5) до 27 жовтня, із 12 до 19 години, крім вівторка.

Фоторепродукції картин надано організаторами виставки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати