Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світ дикої природи очима британських учених

18 грудня, 00:00

Упродовж свого життя на Землі людство співіснує поруч із непізнанним світом Природи. Особливо загадковим є для нас тваринний світ. Нині на нашій планеті існує близько двох мільйонів видів тварин. З деякими з них ми зустрічаємось майже щодня, а про існування інших часто навіть не здогадуємось, і вони відомі лише вченим.

Коли на Землі з’явилися тварини? Чому чимало з них вимерло, а певна їх кількість продовжує існувати? Як тварини пристосувалися до життя у воді, на землі і під землею? Чому одні тварини живуть самотньо, а інші — колоніями? Скільки тварин живе на нашій планеті? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете в британській енциклопедії «Тварини. Енциклопедичний путівник у світ дикої природи», що вперше вийшла друком українською мовою у видавництві «Школа». У цьому виданні з розкішними ілюстраціями описано понад 2000 видів тварин.

624 сторінки енциклопедії присвячені усьому розмаїттю тварин (хребетних і безхребетних) нашої планети. Ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби, безхребетні живуть у найрізноманітніших природних умовах і ведуть різний спосіб життя. У виданні читач знайде інформацію про будову представників фауни, їхні життєві цикли, еволюцію, особливості живлення, розмноження й поведінки, основні місця проживання (природні комплекси) і про те, як тварини пристосовуються до різних умов життя. Описи представників фауни проілюстровані чудовими фотографіями. Певна їх частина зроблена в умовах неволі, але переважна більшість — у дикій природі. Особлива цінність таких ілюстрацій — у тому, що українські читачі матимуть змогу вперше побачити зображення багатьох екзотичних видів. Чи знаєте ви, що найбільша тварина на нашій планеті — це синій кит? Його довжина сягає 20 — 30 м, а маса варіює від 100 до 160 т. Синій кит може видавати звуки гучністю до 180 децибел. Він поширений майже по всьому світові, на відміну від рідкісного бджолиного колібрі — найменшої на Землі пташки, самець якої важить лише 1,6 г.

У кожному описі, присвяченому конкретному виду тварин, є також мапа із зазначенням меж поширення тварини і загальна інформація, з якої читач дізнається також про довжину, масу, особливості життя цього представника фауни. Вказано також категорію виду — згідно зі стандартами Міжнародної спілки охорони природи (МСОП). Назви найрідкісніших тварин, які перебувають на межі вимирання, подані окремими списками (за класами).

У виданні автори дотримуються дещо іншої класифікації царства Тварини, ніж це прийнято в українській біологічній науці. Проте це не заважатиме читачеві знайомитися з найрізноманітнішою інформацією про життя представників фауни, яка зацікавить не лише фахівців, а й всіх тих, хто прагне дізнатися більше про загадковий тваринний світ.

Популярний виклад зацікавить як дорослих, так i дітей, а розкішні ілюстрації привернуть увагу кожного. В енциклопедії вміщено словник найуживаніших термінів, що полегшить читачеві сприйняття матеріалу. У роботі з книгою допоможе також покажчик українських і латинських назв. Енциклопедія «Тварини. Енциклопедичний путівник у світ дикої природи» була представлена у вересні цього року на Львівському книжковому форумі, де отримала схвальні відгуки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати