Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Товариськість врятувала людей від хижаків

02 березня, 00:00

Згідно з останніми дослідженнями, давня людина була не мисливцем, а жертвою диких тварин, і інтелект, навички спілкування й уміння жити в колективі розвинулися в наших предків в ході еволюції як переваги, що дозволяють їм вижити серед хижаків. Дослідження зубів і кісток давніх людей, які жили на Землі мільйони років тому, свідчать, що м’ясо не відігравало суттєвої ролі в їхньому харчуванні, а кожен двадцятий закінчував своє життя в лапах, а точніше — щелепах хижаків, пише gzt.ru. Знайдені археологами останки свідчать на користь теорії про те, що навички спілкування та соціалізації, характерні для сучасного Homo sapiens, поступово еволюціонували й удосконалювалися саме як захисний захід проти левів, гієн, крокодилів і орлів.

Якщо теорія, згідно з якою людина була жертвою, правильна, вона могла б пояснити, чому представники сімейства гомінідів роду Homo, наприклад, Homo erectus, змогли вижити, тоді як інші представники приматів типу Paranthropus, які співіснували з нашими предками протягом сотень тисяч років, повністю вимерли.

Якщо Homo erectus та Paranthropus загрожували одні й ті ж хижаки, а соціальні навички першого хоч би іноді допомагали йому уникнути небезпеки та врятувати своє життя, то попервах несуттєва різниця між ними могла згодом еволюціонувати у величезну перевагу. Хижаки нападали на тих, кого легше було захопити, і в результаті представники Paranthropus вимерли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати