Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові «гостюють» євангелісти з Одеси

Це — новаторські на свій час полотна із зображеннями святого Луки і святого Матвія авторства Франса Гальса
22 серпня, 11:37

Полотна із зображеннями святого Луки і святого Матвія авторства Франса Гальса привезли до міста Лева з Одеського музею західного та східного мистецтв. Експозицію представляють у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Куратор показу — Оксана Козинкевич.

Франс Гальс (1580/81—1666) — один із найвидатніших живописців «Золотого віку» голландського мистецтва. Увійшов до історії світового живопису як геніальний портретист, новаторство якого виразилось у вмінні створювати динамічні образи і передавати емоційний стан своїх героїв.

За словами куратора виставки, експоновані в Палаці Потоцьких (вул. Коперника, 15) шедеври «Євангеліст Лука» та «Євангеліст Матвій» надійшли до збірки Одеського музею західного та східного мистецтва у 1920-х роках. Ще два зображення інших євангелістів перебувають за кордоном: «Євангеліст Іван» — в музеї Пола Ґетті в Лос-Анджелесі (США), «Євангеліст Марко» — в Державному музеї образотворчих мистецтв ім. О.           Пушкіна у Москві (Росія).

«Одеські полотна становлять особливу художню та історичну цінність, оскільки демонструють, як виглядали твори великого голландця на начебто нетипові для нього сюжети, які дійшли до нас переважно у копіях, — говорить Оксана Козинкевич. — Формально будучи творами на релігійний сюжет, картини за своєю сутністю є портретами — новаторськими як за народним типажем, так і за віртуозною манерою живопису».

Мистецтвознавиця зазначає, що, на відміну від своїх колег- сучасників, Гальс уникав лискучої фактури і гладкого нанесення фарби у своїх творах. «Він увиразнював деталі і надавав своїм моделям жвавість завдяки видимим мазкам, лініям та великим кольоровим плямам. Ця техніка набула популярності згодом, у ХІХ столітті, а особливо —  серед імпресіоністів»,     — розповідає Оксана Козинкевич.

Також цитує фрагмент листа до брата Тео Вінсента Ван Ґоґа: «Яке ж це задоволення — розглядати роботи Франса Гальса, як же вони відрізняються від інших картин — більшості з них, де все так ретельно пригладжено і написано одноманітною манерою».

І запрошує на оглядини шедеврів: «Будьте як Ван Ґоґ, приходьте і роздивляйтеся роботи Франса Гальса із задоволенням!»

Показ євангелістів у Палаці Потоцьких триватиме до 24 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати