Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У «Єрмілов Центрі» – час дебютів

У Харкові на виставці «Художній приз Нюрнберзьких новин 2017» представлено роботи 45 авторів
10 жовтня, 09:47

На вернісажі можна побачити роботи німецьких авторів, що брали участь у щорічному конкурсі «Художній приз Нюрнберзьких новин». За 25 років цей конкурс став для митців і знавців мистецтва визначним явищем. Він зумовлює та стимулює громадську дискусію далеко за межами регіону Північної Баварії, служить орієнтиром для творчих пошуків та сценою, де митці можуть представити свої роботи, є ініціатором та віддзеркаленням творчих суперечок.

За словами організаторів, спеціальна експозиція «Художній приз Нюрнберзьких новин 2017» представляє в центрі сучасного мистецтва «Єрмілов Центр» роботи 45 авторів. Це живопис, об’єкти та інсталяції. Велика кількість молодих учасників уперше представляють свої роботи на суд глядача, і це є доказом життєздатності ідеї засновника «Художнього призу» Бруно Шелла.

Нагадаємо, Нюрнберг є містом-побратимом Харкова і цей вернісаж можна назвати мистецьким десантом із Німеччини. В експозиції представлені цікаві роботи майстрів, наприклад, Сіда Гастля (перша премія), що підсилюють відчуття неминучого. Невпинно й повсюдно утримують глядача у стані перевірки: мальовничої, композиційної, змістовної. Скульптор Ігнац Хубер (друга премія) з приголомшливою легкістю та майстерністю створює свою колекцію дивовижних образів із деревини. Роботи Гюнтера Пауле (третя премія ) — це не просто картини, а витончені структури, де форми перетворюються на фарбовий простір та мереживо складних орнаментів! А Йенс Вольраб (також 3 премія) перетворює свої полотна на килими з фарб. Влада у його світі, безумовно, належить кольору. Майстер передає радість та життєрадісність, він вирує та бурлить, мерехтить та виблискує жорсткими контрастами, не оминаючи при цьому гармонію.

Виставка «Художній приз Нюрнберзьких новин 2017» в «Єрмілов Центрі» — яскравий приклад міжкультурного діалогу між нашими двома країнами і культурна дипломатія в дії. Як зауважують організатори акції, мистецтво змінює нас і світ довкола нас, дозволяючи краще розуміти одне одного, пізнавати різноманітні фарби сучасного світу...

Виставку можна побачити до 6 листопада.

ДОВІДКА «Дня»

Конкурс «Художній приз Нюрнберзьких новин» відбувається в Німеччині вже 25 років. Заснував його видавничий дім «Нюрнберзька преса» й одна з найбільших газет «Нюрнберзькі новини» для регіонів Середньої Баварії на підтримку авторів та залучення інтересу до сучасного мистецтва.

2017 року це творче змагання становлять три ключові винагороди: 1-е місце: 8500 євро, 2-е місце: 5500 євро, 3-є місце: 3000 євро, а також інших художніх призів вартістю 2000 євро кожний.

Окрім цього, є ще «Спеціальний приз видавця Нюрнберзьких новин» — 8500 євро. Це персональна, незалежна від журі відзнака, запроваджена видавцем і головним редактором «Нюрнберзьких новин» Бруно Шеллом.

«Художній приз Нюрнберзьких новин» вручають з 1993 року щорічно — винагороди підсумовують з урахуванням цьогорічного нагородження. Загальна сума на цей час понад 750 000 євро.

«Художній приз Нюрнберзьких новин» має намір сприяти митцям, які походять із регіону Франконія (та прикордонних районів Верхнього Пфальцу), чи на цей час тут живуть і працюють.

Не в останню чергу «Художній приз Нюрнберзьких новин» підкреслює тісний зв’язок видавничого дому «Нюрнберзька преса» з сучасним культурним життям Північної Баварії. Сприяння мистецтву та митцям, що десятиліттями декларується в рівній мірі в багатогранній і постійній спонсорській роботі, було та є особливою справою видавничого дому під керівництвом Бруно Шелла, його сім’ї та «Нюрнберзьких новин».

Вернісаж відбувається за підтримки Муніципалітету м. Нюрнберга і Дому Нюрнберга у Харкові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати