Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український акцент Європи

Вже вдруге у Києві відбувається міжнародний фестиваль на честь легендарної королеви Франції Анни Ярославни
31 травня, 10:02
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Прабабуся майже 30 французьких королів» — так Анну Ярославну називають історики. Достеменної інформації про життя монархині, доньки князя Ярослава Мудрого, мало. Зробити цей історичний силует чіткішим прагнуть ініціатори II Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kiev Fest (або «Анна-фест»). Автором ідеї та куратором фестивалю є Федір Баландін з громадської організації «Чотири королеви», чимало офіційних та приватних структур підтримали проект, зокрема Міністерство культури, Посольство Франції в Україні, Київська міська державна адміністрація.

Україна не вступає в Європу, а повертається до неї — на цій тезі наголошують ініціатори фестивалю. Головна мета події — встановлення історичної справедливості, недопущення того, щоб чужинці привласнювали українську історію.

Порівняно з першим Anne de Kiev Fest, що відбувався минулого літа, другий фестиваль значно виріс. По-перше, торік подія тривала лише два дні, а зараз заходи у рамках фестивалю триватимуть до 29 червня. Виставки картин та історичних об’єктів, спектаклі, скульптурний салон, відкриття скверу Чотирьох королев, презентації книг, парфумів та унікального шрифту, створеного на основі особистого підпису королеви, — це тільки частка з усього запланованого.

Одним із основних майданчиків фестивалю є Національний заповідник «Софія Київська». Напередодні Дня Києва, що цього року припав на 29 травня, на території пам’ятки відкрили скульптурний салон на тему «Анна Ярославна. Точка зору від Заходу до Сходу», а у виставковому залі «Хлібня» представили проекти «Французькі таблички/Pancartes francais» та «Київський міф». Попереду — ще десятки заходів у різних локаціях: у Національному музеї Тараса Шевченка, кнайп-клубі «Купідон», Французькому інституті в Україні тощо.

Сенсаціями цьогорічного фестивалю самі організатори називають дві події: презентацію українського перекладу книжки французького письменника Філіпа Делорма «Анна Київська. Королева Франції» та одноденну експозицію особистої печатки Ярослава Мудрого у кулуарах Національної опери. До речі, саме в цьому театрі 28 червня, коли показуватимуть оперу Георгія Майбороди «Ярослав Мудрий», відбудеться урочисте закриття фестивалю. Тоді і представлять артефакт.

Нагадаємо лише, що давні зв’язки України з Заходом — не лише від Анни Київської. Ярослав Мудрий, котрого називали «тестем Європи», скоріше за все, мав чотири доньки, і всі вони побралися з іноземними монаршими особами — що було честю для їх чоловіків. Так, Анастасія Ярославна, або Аґмунда, як дружина короля Андраша І стала королевою Угорщини. Єлизавета Ярославна, або Еллісіф, як дружина короля Гаральда III Суворого була королевою Норвегії, а потім побралась з королем Данії Свейном II Данським. Точне походження Агати, дружини англійського короля Едварда Вигнанця, викликає сумніви у дослідників, але деякі історики вважають її донькою саме Ярослава Мудрого. Тож нам ще треба чимало відкрити — у своїй історії та в собі. І події, як Anne de Kiev Fest, що стають регулярними і набирають популярності, хороший спосіб це робити.

За заходами в рамках другого «Анна-фесту» слідкуйте на сайті annafest.org.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати