Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вікно до Європи із... застою

Про вітражі Олександра Дубовика
13 квітня, 10:18

Білий простір STEDLEY ART FUNDATION Стелли Беньямінової спочатку присвячує свою діяльність і свої проекти популяризації творчості сучасних українських художників. У численних проектах демонструвалися як нові їхні роботи, так і розвиток їхніх арт-візій у часі. Виставка «аксакала» українського андеграунду Олександра ДУБОВИКА  «Календар осяянь» — це творчий прорив майстра з часів застою в майбутнє.

У 1970-х художники, які не сповідують принципів фігуративного живопису в жорстких рамках соцреалізму, пішли в андеграунд, показуючи свою творчість на таємних «квартирниках» для вузького кола обізнаних цінителів. Це був їхній театр і література з такою популярною на той час езоповою мовою. Різновид такої у художників був можливий лише в монументальному мистецтві.

— Життя — сума миттєвостей, — сказав О.Дубовик, відкриваючи експозицію, — якщо щось сприймається як осяяння, то це означає, що реальність одухотворена. І переживати час як яскраву подію — означає жити!

Дивлячись на роботи, представлені на виставці, немов отримуєш у руки таємний словник і насолоджуєшся свободою самовираження художника. На жаль, мозаїка «Космос», зроблена в знаменитому Глухові, пішла у небуття разом зі зруйнованим будинком. Невідома сьогодні й доля запаморочливих вітражів «Вітер блукань» — вони були створені у Феодосії.

— У кожній зі своїх робіт, — говорить куратор виставки Тетяна ВОЛОШИНА, — Олександр Дубовик ретельно вибудовує співвідношення горизонталей і вертикалей, взаємні комунікації геометричних фігур, злиття й розриви всередині форм, зіткнення ритмів і рим. У художньому просторі для нього передусім важливі ідеї та поняття, те, як вони взаємодіють між собою, викликаючи взаємні конфлікти й вібрації. Можна з упевненістю сказати, що принципова різниця, яка відокремлює поняття «ідея» від «ідеологія», стала світоглядною прірвою, що відмежувала Дубовика від художників того часу, які обслуговували «молох» соціалістичного реалізму».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати